Fondacija “Humana srca”: Mala dela za velike osmehe

Fondacija “Humana srca”: Mala dela za velike osmehe

Autor: | 07/11/2022

0

Fondacija “Humana srca” brine o ranjivim kategorijama društva, a fokus je na manjim mestima u našoj zemlji, kaže osnivač Danijela Vasilijević

Fondacija “Humana srca” osnovana je početkom aprila s ciljem pružanja finansijske, materijalne i drugih oblika pomoći svim ranjivim kategorijama društva, pogotovo deci, kako bi se unapredio kvalitet njihovog života. Fokus delovanja je na lokalnoj samoupravi, manjim mestima i selima na teritoriji Srbije. Ideja o nastanku Fondacije iznedrena je mnogo ranije, a o koracima koje su do sada preduzeli, kao i planovima koje nameravaju da ostvare, za “HELLO!” govori Danijela Vasilijević, osnivač i upravitelj.

Promo

 

‒ Iako Fondacija postoji tek nešto više od pola godine, pokrenuli smo mnogo lepih stvari. Uspostavili smo kvalitetnu saradnju sa državnim institucijama koje se bave problematikom koja je i nama u žiži interesovanja, podržavamo i sufinansiramo rad udruženja građanja čiji su korisnici sve ranjive kategorije. Trenutno imamo pet socijalno ugroženih porodica kojima renoviramo i opremamo životni prostor. Najviše radosti donela nam je vest da je u Turskoj jednoj mladoj devojci uspešno operisan tumor. Tu je, naravno, i naš najveći projekat “Poželi želju”, koji obuhvata tri hiljade dece. Ponosni smo ktitori „Crkve Svete Trojice“ u Sremčici, a imamo i veoma lepu saradnju sa Zadužbinom manastira „Hilandar“.

Koji planovi su pred vama?

‒ Želja nam je da do kraja godine uspešno završimo sve započete akcije, da projekat “Poželi želju” postane tradicionalan, da pokrenemo edukacije o bezbednosti, zdravlju, sportu za decu i omladinu. Imamo ideju o “bebi-paketima” za porodilje. Jedan od planova za sledeću godinu je i projekat stipendiranja talentovane dece i omladine, a sve ove akcije usmerene su na slabije razvijene opštine u Srbiji, što je način da doprinesemo populacionoj politici i nastojanjima države da se ublaži migracija iz manjih mesta.

Predstavite nam ljude koji stoji iza cele priče.

‒ Sve što radimo oslonjeno je na napore i zalaganje tima, čiji članovi ne vole da se eksponiraju, sa izvršnom direktorkom Fondacije Nikolinom Đujić na čelu. Ona od prvog dana deli moju ideju i strast. Tu je i tehnički sekretar Teodora, koja nam daje mladalačku energiju i olakšava administrativni deo posla, zatim Srđan koji nam je velika pomoć u logistici, Neda koja finansije ima u “malom prstu”, kao i Sanja čiji nas pravni saveti drže na dobrom putu. Tu su i članovi Upravnog odbora, Jelena, Nebojša i Živana, koji podržavaju svaku našu ideju, a posebno bih izdvojila počasnog člana, moju dobru prijateljicu Biljanu Barošević, pomoćnicu ministra u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja nam daje vetar u leđa. Naravno, ne smemo zaboraviti medije, koji nas podržavaju, a naročito partnere-donatore bez kojih naš rad ne bi bio moguć.

Promo

 

U kojoj meri vas je to što ste trostruka majka inspirisalo na pokretanje jednog ovakvog projekta?

‒ To što smo i Nikolina i ja trostruke mame samo je dalo na kvalitetu i senzibilitetu našeg rada, možda i zato što na svako dete, na svaku porodicu, gledamo kao da su naši. Svaku priču i akciju doživljavamo vrlo emotivno, ali se kao i sve majke hrabro hvatamo u koštac sa izazovima i nastojimo da ih rešimo na najbolji mogući način. Nekada ne možemo sve što želimo i što smo zamislili, ali se trudimo da radimo iz srca, sa puno ljubavi i posvećenosti.

Šta poručuje vaš slogan “Mala dela za velike osmehe”?

‒ To je rečenica kojom počinjemo i završavamo svaki dan, a postala je prepoznatljiva kao i naš karakteristični logo. “Mala dela za velike osmehe” krilatica je i motivaciona poruka koja nas svakodnevno podseća da nijedno dobro delo nije malo ako je krajnji ishod dečji osmeh. Zato apelujem na sve dobre ljude, na vaše čitaoce, da nam se priključe u zajedničkoj borbi da svaki dan stvaramo što je moguće više malih dela za velike osmehe.

Promo

 

Konkretno, kako mi kao pojedinci, ili neka preduzeća, možemo da doprinesemo vašem radu?

‒ Za početak potrebno je da kako kod dece, tako i kod odraslih, razvijemo empatiju. Dobrotvorni rad, volontiranje i pomoć svima kojima je neophodna moramo učiniti prepoznatljivim, vidljivijim i svakodnevnim. Najbolje bi bilo da svako krene od svog komšiluka, jer sigurno postoji neko kome je potrebna pomoć, ne samo finansijska ili materijalna. Možda je nekome dovoljna i dobrosusedska usluga: pokositi travu, otići do prodavnice... Na kraju krajeva, i porazgovarati. Moramo raditi na kolektivnom osvešćenju, rodoljublju i čovekoljublju. Tek posle toga dolazi finansijska i materijalna pomoć, kada je prethodno zadovoljeno pitanje duhovne podrške.

Akcije koje ste do sada preduzimali odvijale su se u unutrašnjosti Srbije. Imate li utisak da je manjim sredinama potrebna veća pažnja jer nekako ostaju po strani? 

‒ Kada smo osnivali Fondaciju, znali smo da ne želimo da radimo u velikim gradovima, već smo želeli da naš fokus bude na manjim mestima, opštinama i selima. Tačnije, da pažnju posvetimo svim onim divnim ljudima koji tamo žive, naročito deci. Gledajući kako se država svakodnevno bori sa negativnim prirodnim priraštajem, kao i sa narastajućim problemom migracije u veće sredine i u inostranstvo, što za posledicu ima nestajanje čitavih gradova, shvatili smo da želimo da pomognemo u toj borbi i da je naš rad jedan od načina da se to ublaži. Srbija je lepa i velika zemlja. Radeći na terenu upoznali smo divne, požrtvovane ljude i decu, i trudimo se da im obezbedimo sve što je dostupno i u većim gradovima. To što žive u Blacu, Beloj Crkvi ili Varvarinu ne treba nužno da podrazumeva lošiji kvalitet života, u bilo kom smislu.

Promo

 

Trenutno je fokus vašeg angažovanja na projektu “Poželi želju 2022”. O čemu je tačno reč?

‒ “Poželi želju” je naš prvi veliki projekat. Obuhvata tri opštine, Blace, Belu Crkvu i Varvarin, i tri hiljade mališana. Osnovna ideja je da se deci osnovnoškolskog uzrasta u ovim opštinama ispune novogodišnje želje koje su opisivali u literarnim sastavima, a zatim ubacivali u naše specijalno kreirane kućice želja, koje su mesec dana bile izložene na trgovima pomenutih opština. Na komisiji, sastavljenoj od predstavnika opština i Fondacije, je zadatak da izabere najlepše opisane želje i ispuni ih uz podršku i pomoć naših donatora‒partnera.

Koliko dece ćete moći da obradujete novogodišnjim paketićima?

‒ Mi bismo voleli, i težimo tome, da se ispuni što veći broj želja, jer je svaka od njih osmeh više, odnosno jedno dete motivisanije da život nastavi u mestu u kome je rođeno. Naravno, sve to zavisi od ostvarivosti dečjih želja, a najviše od raspoloživih sredstava. Koristim ovu priliku da još jednom pozovem privrednike i ljude dobre volje da nam se priključe i zajedno sa nama ove godine budu Deda Mraz za decu iz Blaca, Bele Crkve i Varvarina. 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti