Jesen u Kopenhagenu: Grad vikinga, neobičnih muzeja i slobodnog duha jedno je od najpoželjnijih mesta za život

Jesen u Kopenhagenu: Grad vikinga, neobičnih muzeja i slobodnog duha jedno je od najpoželjnijih mesta za život

Autor: | 15/10/2021

0

Kopenhagen je ove godine po ko zna koji put proglašen za najbolji grad na svetu po kvalitetu života. U obzir su uzeti kulturna scena, briga o prirodi, saobraćaj, ljudske slobode. Sasvim dovoljan razlog da posetite prestonicu Danske čim vam se ukaže prilika.

Getty Images

 

Predlažemo da smeštaj potražite u butik-hotelu “Villa Copenhagen”, bivšoj zgradi Glavne pošte. Interesantan je i zbog dekoracije, a to su slike i skulpture priznatih savremenih umetnika. Moderno su opremljeni i apartmani, svi s pogledom na obližnju luku Nihavn.

Pročitajte: Milena Vasić - Moja skandinavska avantura na Bergmanov rođendan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Villa Copenhagen (@villacph)

Bez čuvenog danskog peciva ne počinjite dan. Meko, mirisno, lisnato, sa raznim sastojcima – od šunke i sira do suvog grožđa i cimeta. Na ceni su i “smorrebrod”, sendviči bez „poklopca“, to jest gornje kriške hleba, sa tunom, dimljenom haringom, lososom, govedinom... Obično ih “zalivaju” limunadom sa notom majčine dušice. Refen, veliki gastronomski centar pod vedrim nebom u kome se služe specijaliteti od organske hrane, otvoren je celog proleća i leta. Posetite i neki od restorana u luci sa živopisnim zgradama i ribarskim kućama iz 17. veka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Villa Copenhagen (@villacph)

Danska masaža uspostavlja ravnotežu u organizmu tako što aktivira limfni sistem. Ovaj jedinstveni oblik relaksacije nudi se, naravno, u svim spa-centrima u zemlji porekla, a ako vam to ne odgovara, na raspolaganju imate još jedan sjajni skandinavski izum – saunu. Ljubiteljima aktivnog odmora peporučujemo da sami organizuju turneju po starom gradskom jezgru, gde će im, ušuškane u uskim ulicama popločanim kockom, pažnju privući stare zanatske radnje i butici sa ručno rađenom odećom, ukrašenom etno motivima.

Pročitajte: Sladak život najbogatije srpkinje - Evo gde ćete sigurno sresti Sandru Meljničenko (foto)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Villa Copenhagen (@villacph)

Pejzaž Kopenhagena čine mostovi, visoki tornjevi i arhitektonski biseri. Među glavnim znamenitostima je kuća Hansa Kristijana Andersena, koji je, između ostalih, napisao i bajku o Maloj Sireni. Njena skulptura nalazi se na ulazu u luku i jedna je od najvećih gradskih atrakcija. Posetite dvorac Kronborg, koji je slavu stekao zahvaljujući Šekspirovom Hamletu, Frederikovu ulicu, fascinantni Muzej vikinških brodova na fjordu Roskilde, palatu Kristijansborg, jedinu zgradu na svetu koja objedinjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, vrtove parka Tivoli iz 15. veka...

Getty Images

 

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić hellomagazin