
Glavne komponente mediteranske dijete koje deluju lekovito i zaštitno su maslinovo ulje, paradajz i crno vino. U prošlosti se mnogo više koristila i četvrta grupa namirnica, divlje i samoniklo bilje.
Maslinovo ulje sadrži visoki udeo nezasićenih masnih kiselina, polifenolna jedinjenja, skvalen, za koje se zna da deluje povoljno na zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Paradajz je zanimljiva namirnica jer je niskokalorična, a uz to sadrži mnogo lekovitih jedinjenja poput likopena i beta karotena. U mediteranskoj kuhinji se često koristi, od njega se spremaju ukusni sosevi i sveže salate.
Crveno vino se često konzumira uz mnoge obroke na području Mediterana, a lekovito delovanje ima kad se pije umereno. Naučnici smatraju da je to zbog toga što crveno vino sadrži fenolna jedinjenja kao što je resveratrol, koji u kombinaciji s drugim antioksidativnim jedinjenjima iz vina ima pozitivan učinak na ljudsko telo.
Mediteranska dijeta – jelovnik po danima
Tokom godina su se razvile mnoge varijacije na temu mediteranske dijete, a u skladu s tim su određene i piramide mediteranske prehrane. Piramida mediteranske prehrane iz 2009. godine se bazira na:
voću, povrću, žitaricama, maslinovom ulju, začinima, bilju, semenkama i leguminozama koji su temelj svakog obroka,
ribi i plodovima mora, koji bi trebali da se konzumiraju barem dva puta nedeljno,
peradi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima, koji se mogu konzumirati umereno, dnevno ili nedeljno,
mesu i slatkišima koji bi se trebali konzumirati retko,
vodi koja bi se trebala piti svaki dan i crvenom vinu koje bi se trebalo piti umereno,
redovnoj telesnoj aktivnosti,
konzumiranju lokalno uzgajanih i svežih namirnica,
obedovanju hrane koja je skuvana kod kuće i poslužena u krugu porodice i prijatelja.
Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today donose nedeljni plan mediteranske ishrane kroz tri obroka dnevno:
Nastavak pročitajte na sledećoj strani

Ponedeljak:
doručak – jaje na oko, integralni tost, prepržen čeri paradajz,
ručak – mešana salata od različitih lisnatih zelenih biljaka s paradajzom i maslinama, začinjena maslinovim uljem, integralni hleb s humusom,
večera – pica sa sosom od paradajza, niskomasnim sirom i nekim dodatkom poput tunjevine, piletine ili šunke.
Utorak:
doručak – jogurt i šoljica različitog svežeg voća s orašastim plodovima,
večera – riba pečena s krompirom, maslinovim uljem i raznovrsnim začinima poput ruzmarina, kadulje ili origana.

Sreda:
doručak – zobene pahuljice s medom i cimetom uz dodatak svežeg voća i orašastih plodova,
ručak – pasulj varivo uz salatu od rikole, feta sira, paradajza i svežeg krastavca koja je začinjena biberom i maslinovim uljem,
večera – testenina sa sosom od paradajza, belog luka i maslinovog ulja koja je začinjena kašikom rendanog parmezana.
Četvrtak:
doručak – kajgana od dva jajeta s paradajzom, paprikama i mladim lukom,
ručak – prženi inćuni s maslinovim uljem i limunovim sokom uz integralni tost i kuvanu blitvu s belim lukom,
večera – kuvani spanać začinjen mediteranskim začinima i limunom, uz kuvanu artičoku začinjenu biberom i solju.

Petak:
doručak – grčki jogurt s cimetom i orašastim plodovima,
ručak – kuvana kvinoja s paprikama, čeri paradajzom i maslinama, uz prženi pasulj začinjen majčinom dušicom ili origanom uz malo feta sira,
večera – pržene sardele začinjene limunom, uz kuvani kelj s paradajzom, maslinama i krastavcima.
Subota:
doručak – dva integralna tosta s mekim sirom, uz par sušenih smokvi,
ručak – pečena piletina uz mešanu salatu začinjenu maslinovim uljem,
večera – razno pečeno povrće (krompir, tikvice, artičoka, paprike, patlidžan, paradajz, šargarepa) začinjeno mediteranskim začinima i maslinovim uljem.

Nedelja:
doručak – zobene pahuljice s urmama i cimetom,
ručak – varivo od tikvica i krompira s sosom od paradajza,
večera – porcija pečene bele ribe uz mešanu salatu začinjenu maslinovim uljem.
Uz ove obroke ubacite i užinu koja se može sastojati od niskomasnog jogurta, šake orašastih plodova, voćki ili malo sirove šargarepe ili celera.
Pre drastičnog menjanja načina ishrane se obavezno savetujte s lekarom i nutricionistom kako biste smanjili moguće rizike. To se posebno odnosi na trudnice i dojilje te hronične bolesnike, piše krenizdravo.rtl.
Slične Vesti
Oprezno i sa zdravom ishranom! Ovo su najbolja i najgora dijeta 2023. godine
Najbolja i najgora dijeta 2023. godine
08/09/2023
Saznajte višeNajjednostavniji način za mršavljenje: Šta je skandinavska dijeta i kako funkcioniše
Skandinavska dijeta zaludela svet, evo u čemu je trik
16/11/2021
Saznajte višePročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više