Oprezno i sa zdravom ishranom! Ovo su najbolja i najgora dijeta 2023. godine

Oprezno i sa zdravom ishranom! Ovo su najbolja i najgora dijeta 2023. godine

Autor: | 08/09/2023

0

Najbolja i najgora dijeta 2023. godine

Nameravate da liniju dovedete u red bez obzira na to što je leto iza nas i što je na vratima sezona kada nedostatke možemo sasvim lepo da kamufliramo garderobom? No, dobro, bliži se i Nova godina, za koju se takođe mnogi od nas pripremaju. Ako u planu imate poseban režim ishrane, prvo pročitajte ovaj tekst. Možda će vas interesovati koja je dijeta u 2023. proglašena za najbolju, a koja za najgoru.

Shutterstock

 

U saradnji sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti medicine, US News World Report svake godine objavljuje listu za koju mnogi i ne znaju da postoji.

Pročitajte: Da li su kokice zdrave? Najnovija istražovanja rešila misteriju, ovo je prava istina o omiljenoj grickalici

U konkurenciji su se našle 24 dijete, odabrane na osnovu popularnosti. Ocene su dobijale prema procenama koliko utiču na kompletno zdravlje, da li odgovaraju vegetarijancima, dijabetičarima ili osobama alergičnim na neki sastojak, kolika im je nutritivna vrednost, da li se uz njih koriste suplementi, koliko vremena je potrebno za pripremanje obroka, za koje životno doba bi mogle da budu štetne, i tako dalje.

Shutterstock

 

Najbolja dijeta 2023. godine

Prvo mesto u domenu najboljih zauzela je mediteranska dijeta, u poslednjih pet godina među najpopularnijim na planeti. Program uključuje mnogo voća, povrća, morskih plodova, zdravih masti, a nećete zgrešiti ni ako povremeno popijete čašu crvenog vina.

U obzir dolaze i mahunarke i žitarice. Jela se uglavnom pripremaju na maslinovom ulju. Mediteranski režim preventivno deluje na kardiovaskularna oboljenja i smanjuje rizik od moždanog udara, dijabetesa i raka.

Shutterstock

 

Najgora dijeta 2023. godine

Na drugoj strani medalje, među programima ishrane koje treba izbegavati našla se dijeta sirovom hranom koja je dala najlošije rezultate. Reč je o hrani koja nije kuvana, a zbog koje možete konstantno da osećate glad jer ima manje proteina i kalorija. To, opet, vodi u drugu krajnost, pa ćete zavirivati u frižider češće nego što ste mislili.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti