Ove namirnice nikako ne kombinujte jer mogu da naškode zdravlju

Ove namirnice nikako ne kombinujte jer mogu da naškode zdravlju

10/08/2019

0

Osim što bi trebalo voditi računa o tome da ishrana bude izbalansirana i prilagođena vašim potrebama, mora se voditi računa i o kombinaciji namirnica. Ovo je veoma važno, jer loše iskombinovana hrana može da izazove probavne tegobe.

Evo i koje loše kombinacije bi trebalo da izbegavate.

Voće sa ostalom hranom

Voće je najbolji izvor vitamina i antioksidanata, ali ono sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu, pa to dovodi do usporavanja varenja druge hrane. Pored toga voće uzrokuje i nadimanje. Da bi ste izbegli negativan uticaj voća najbolje ga je konzumirati na prazan želudac.

Meso, riba i mlečni proizvodi

Još jedna kombinacija koja je često prisutna na ovdašnjim trpezama. Ono što je ovde loše je to što ova kombinacija vrlo loše utiče na sistem za varenje. Ako želite da telo iskoristi sve hranljive sastojke iz mesa i mlečnih proizvoda, onda je najbolje iste jesti odvojeno, piše Stil.

Dakle meso treba jesti u kombinaciji sa povrćem. Takođe, važi i za mlečne proizvode poput sira, kajmaka, pavlake. Ove namirnice je najbolje konzumirati sa povrćem.

Meso i krompir

Ovo je već tipična kombinacija na ovim prostorima koja se nikako ne preporučuje. Proteini iz mesa se vare u želucu, dok se skrob iz krompira vari u tankom crevu. Dokazano je da ova kombinacija usporava metabolizam, što za posledicu ima ubrzano gojenje.

Mleko i bilo šta drugo

Mnogima je teško da prihvate činjenicu da je mleko obrok sam za sebe i da ga ne treba mešati sa drugim namirnicama. Razlog ovome je što je varenje mleka vrlo složeno.

Jedina preporučljiva stvar koju možete kombinovati sa mlekom jeste med, jer zajedno mogu povoljno da deluju na mikrobe.

hellomagazin.rs/Stana Luković guliver/thinkstock

Pročitajte još

Najnovije vesti