5 namirnica koje nikako ne bi trebalo jesti pre spavanja

5 namirnica koje nikako ne bi trebalo jesti pre spavanja

Autor: | 02/12/2019

0

Tokom nesanice vaš organizam trpi oštećenja. Jedno od njih je i poremećaj metabolizma. Zbog nepravilnog rada hormona, problemi sa spavanjem uzrokuju povećanje telesne težine. Naime, manjak sna koči rad hormona leptina, zaduženog za osećaj sitosti i pokreće rad hormona grelina koji podstiče glad.

Zato bi pre spavanja ipak trebalo da pripazite na namirnice koje unosite u organizam.

Evo popisa namirnica koje nikako ne treba konzumirati pre odlaska u krevet.

1.Slatkiši

Najmanje što želimo je pre spavanja da dobijemo dobiti dozu hiperaktivnosti. Hiperaktivnost je veliki uništavač dobrog sna, logično. Podstiče je hrana poput slatkiša koja je bogata šećerima i kratkoročan je izvor energije.

Osim što podižu energiju, bombone i kolači se tokom noći talože u organizmu. Razlog je tome što organizam prerađuje ugljene hidrate dok je telo u pokretu, a uvele se telo smiruje, piše Perfecta.

Ova namirnica najbolje smanjuje stres i nervozu

2. Ljuto i slano 

Ljute papričice, feferoni, ljuta kobasica i sva začinjena hrana uopšte - sve to može uticati na vaš san. Uz ljuto izbegavajte i presoljenu hranu.

Osim ljutog i slanog izbegavajte i ostale začine koji će iziritirati želudac i uzrokovati grčeve.

3. Čokolada 

Da, znamo da je neodoljiva, ali znate li vi da je čokolada skriveni izvor kofeina? Ako ste sada pomislili da ćete tu želju ispuniti tamnom čokoladom, varate se. Iako je puno zdravija od mlečne čokolade, čokolada s većim postotkom kakaa pre spavanja je zabranjena.

Naime, ako je u čokoladi veći postotak kakaa, nakon nje će biti teže zaspati zbog velike količine kofeina kojeg sadrže zrnca.

Kao ni začinjena hrana, pre spavanja nije dobrodošla ni slatka hrana, a ako baš poželite da se zasladite, med može poslužiti kao odlična zamena.

Ukoliko jedete ove namirnice, bićete pametniji

4. Izbegavajte alkohol

Kafu je dobro izbegavati minimalno šest sati pre odlaska u krevet, a ni alkohol nije preporučljiv. Iako vam se navika ispijanja čaše vina pre spavanja čini sasvim bezbolnom, pre odlaska u krevet to nije baš najbolja ideja.

Naime, iako ćete od čašice alkohola lakše zaspati, on će sasvim poremetiti dublju REM fazu sna koja je potrebna da se ujutro ne bi osećali umorno.

Od alkoholnih pića mogli biste spavati noću, ali ujutro ćete se osećati kao da niste sklopili oka.

5. Masna hrana

Masna hrana na želudac utiče poput začinjene i slatke hrane. Trenutno podiže energiju i usporava rad probavnog sistema i može uzrokovati grčeve i pružati osećaj “teškog želuca”.

Masna hrana najčešće je brza hrana iz restorana i fast food barova. Ako kasnite s konzumiranjem večere, u tom slučaju preporučujemo ćuretina. Ona je prirodni izvor proteina, ali i triptofana - esencijalne masne kiseline koja učestvuje u stvaranju hormona spavanja (melatonina).

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: hrana spavanje

Najnovije vesti