Ukoliko jedete ove namirnice, bićete pametniji

Kad čujemo da je nešto jako zdravo za naš organizam, često nam je prva asocijacija bezukusna i nemasna hrana. No, to ne mora biti istina, hrana koja je dostupna u svakoj prodavnici i pri tome jeftina, može uveliko doprinijeti našem organizmu.

Šumsko voće

Upravo ovo voće čini čuda za mozak i zdravlje. Ove bobice posebno su bogate antioksidansima, koji mogu preći krvno-moždanu barijeru i potencijalno pozitivno uticati na područja mozga povezana s učenjem i pamćenjem.

Najštetniji napici i hrana za mozak

Tamna čokolada

Nekoliko studija pokazalo je da zdrave poslastice pomažu u jačanju mozga, kognitivnih funkcija, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju performans u aktivnostima koje zahtevaju korišćenje memorije. Jedno istraživanje pokazalo je da flavanol koji se nalazi u kakau, čaju, bobicama i drugom voću, donosi kognitivne koristi mozgu – naročito u zadacima koji uključuju pamćenje, izvršnu funkciju i brzinu obrade informacija.

Riba

Naš mozak treba puno omega-3 masnih kiselina kako bi ostao zdrav. Zato su ribe bogate tim masnoćama, poput sardina, tune i lososa, jako dobar izbor. One opskrbljuju mozak EPA i DHA masnim kiselinama, što je za njegov rad ključno budući da je to najmasniji organ u telu. Deficit ovih omega-3 masnih kiselina u nekim je istraživanjima povezan s neurodegenerativnim poremećajima, ali je na tom području potrebno provesti još studija.

Jaja

Holesterol u jajima godinama je predmet mnogih rasprava, ali ono što je sada sigurno jest to da nam jedno jaje dnevno može doneti velike benefite. Ako je suditi prema finskom istraživanju, konzumacija jaja može pojačati snagu mozga, a veliku zaslugu u tome ima holin – hranjivi sastojak koji pomaže u prenošenju signala između nervnih ćelija. Istraživanje je takođe pokazalo da ako često jedete jaja, time možete smanjiti rizik od demencije i Alchajmerove bolesti, saznaje Miss7.

hellomagazin.rsguliver/thinkstock

Više o temama: