U zimnici najviše uživamo kad znamo da je domaća, pripremljena na zdrav i prirodan način, pa su neodoljivi domaći kiseli krastavci bez konzervansa uvek pravi izbor.
Mi vam donosimo najjednostavniji i najbrži recept za kiseljenje krastavčića, omiljenu zimnicu na našim prostorima, neodoljive, hrskave i ukusne kisele kornišone, za koje možete biti sigurni da su zdravi.
Unsplash
Po receptu koji vam predstavljamo danas oni se prave lako, osvežavajući su i hrskavi, a ne sadrže nikakve veštačke dodatke!
Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja i dobićete ukusne kornišone, taman kisele koliko treba, koje možete poslužiti uz gotovo svako jelo tokom cele zime, a trajaće vam dugo.
Pročitajte Ajvar Nade Topčagić uvek uspe, 35 godina pravi ga bez greške, njen trik ne piše ni u jednom kuvaru
Sastojci:
5 kg krastavčića (kornišona)
2,5 l vode
400 ml sirćeta
150 g soli
300 g šećera
mirođija po ukusu
crni biber u zrnu
Unsplash
Priprema:
Dobro operite kornišone, pa ih poređajte u čiste staklene tegle.
U jednoj dubljoj posudi pomešajte sirće, vodu, so i šećer, pa time prelijte krastavčiće.
U svaku teglu ubacite po nekoliko zrna bibera i mirođije po ukusu (ali ne preterujte). Dobro zatvorite tegle.
Stavite jednu čistu krpu na dno šerpe, pa poređajte tegle po njoj. Preko nalijte hladnu vodu, sve do poklopaca tegli, pa uključite šporet.
Nakon što voda proključa, ostavite da se kuva još pet minuta, pa izvadite tegle iz vode, umotajte ih u neku laganu tkaninu poput starih krpa ili frotirskog čaršava i ostavite da se u tome hladi postepeno.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)