Recept za pinđur Slavice Rokvić
Kada u domaćinskim kućama sve miriše na pečenu papriku, paradajz i starinske recepte jasno je da je nastupilo doba godine kada užurbano tragamo za oprobanim i dokazanim tehnikama za ostavljanje zimnice koje se tradicionalno prenose s kolena na koleno. Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu – a recept za pinđur Slavice Rokvić ima počasno mesto.
G.G. ATA Image
Udovica Marinka Rokvića godinama već pinđur prirpema po receptu svoje majke Milke, a na svom Instagram profilu pokazala je i kako izleda priprema ovog specijaliteta:
- Gotov pinđur. Malo truda i muke, ali vredelo je. Smederevac, najlepši ukusi na ovom šporetu. A recept za pinđur moje majke Milke za mene je najlepši - napisala je.
Pročitajte Ajvar Nade Topčagić uvek uspe, 35 godina pravi ga bez greške, njen trik ne piše ni u jednom kuvaru
Ona je otkrila detaljan postupak pripreme i sve sastojke, pa i oni koji nikada nisu spremali zimnicu mogu da isprobaju ovaj tradicionalni recept za pinđur Slavice Rokvić.
- 6 kg crvenog paradajza
- 6 kg patlidžana
- seckane pečene paprike (otprilike)
- seckani beli luk (po ukusu)
- so, šećer i sirćetna kiselina (po ukusu)
- 1 l ulja
Priprema počinje pečenjem paradajza i patlidžana, koji se zatim ljušte, seckaju i krčkaju u velikoj šerpi. Kada smesa omekša, dodaju se pečene paprike i nastavlja se dugo mešanje, sve dok varjača ne otkrije dno šerpe. Posebno zagrejano ulje dodaje se u smesu, a zatim i so, šećer, sirće i beli luk. Vruć pinđur sipa se u tegle, koje se nakratko ostavljaju u rerni da se zatvore i očuvaju bez konzervansa.
- Ako ga budete spremali s ljubavlju, 100% će vam uspeti. Srećno - iskreno je poručila Slavica.
Instagram/@rokvic.slavica
Izgleda da za Rokviće pinđur nije samo zimnica, već prava porodična uspomena, koja oslikava toplinu doma i mirise detinjstva.
Slavica, koja već godinama brižno čuva tradiciju, pokazala je da i u jednostavnim receptima ima mnogo emocija i uspomena.
Nema sumnje da će recept za pinđur Slavice Rokvić, koji je nasledila od svoje majke Milke, zauzeti počasno mesto na trpezi tokom hladnih dana koji nam predstoje.
Instagram/@rokvic.slavica
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)