Bajadera je jedna od omiljenih poslastica
Kuhinja Dijane Đoković prilično se razlikuje od one koju preferira njena snaja Jelena. Dok supruga Novaka Đokovića insistira na zdravoj i veganskoj ishrani, njegova majka bila je u tom smislu mnogo opuštenija, pa je sinovima, kada su bili mali, spremala sve što su poželeli. A to je uglavnom bilo nešto slatko, po Noletovom naređenju.
Profimedia
‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markizu. I ne samo Nole, sva trojica su volela slatkiše – otkrila je Dijana jednom prilikom.
Palačinke svi obožavaju, zbog njih se krše i pravila i dijete, a i jednostavne su za pripremu. No, kako je mama najboljeg tenisera današnjice pomenula i bajadere, pronašli smo jedan recept za domaću varijantu koja se topi u ustima.
Privatna Arhiva
Ako razmišljate o sitnim kolačima kojima ćete poslužiti goste na slavi ili nekoj drugoj gozbi, bajadera je izvrstan predlog. Potrebno vam je 100 g čokolade za kuvanje, 200 g mlevenih oraha, 250 g mlevenog keksa, 400 g šećera, 200 g maslaca, 200 ml vode. Za glazuru treba 100 g čokolade i tri kašike ulja.
Pročitajte Džem od šljiva i kolač gotov za čas - Mirjanini gosti ga obožavaju, ćerka i zet posebno
Priprema je, kao što smo već pomenuli, jednostavna. Vrsne domaćice i poslastičari kažu da se tajna krije u sirupu čija gustina treba da odgovara tečnom medu. Pomešajte šećer i vodu i ostavite da se kuvaju oko pet minuta da biste dobili takvu gustinu. Sklonite sa šporeta, pa dodajte maslac i meštajte dok se ne istopi.
Potom dodajte mlevene orahe i keks. Smesu podeliti na dva jednaka dela, a u jedan stavite 100 g otopljene čokolade. Pleh dimenzije 16 x 25 cm obložite papirom za pečenje, pa u njega sipajte smesu sa čokoladom i lepo poravnajte. Malo sačekajte da se zgusne, pa dodajte svetliji deo, smesu sa orasima i keksom. Odozgo prelijte čokoladnom glazurom. Kada se bajadera stegne, iseckajte je na štanglice. I to je sve.
Shutterstock
Prijatno!
Slične Vesti
Noletov omiljeni kolač iz detinjstva: Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu
28/09/2023
Saznajte višeTorta u kojoj uživaju sva čula, a i Novaku je bila omiljena: Markiza po receptu Dijane Đoković
Recept Dijane Đoković za markiza tortu
28/02/2024
Saznajte višeBako, spremi nam normalne palačinke, pusti te bezglutenske: Ovo je čuveni recept Dijane Đoković
Palačinke Dijane Đoković nadaleko su čuvene
20/01/2023
Saznajte višePročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)