Recept Dijane Đoković za markiza tortu
Novak i Jelena Đoković praktikuju poseban režim ishrane, bez mesa i glutena, a isti program prate i njihova deca.
Međutim, majka najboljeg tenisera sveta nije toliko stroga i, po sopstvenom priznanju, ume da “prekrši pravila” kada je unuci zamole da im spremi “prave” palačinke.
![](/data/images/2024-02-27/134125_dijana-djokovic-amir-hamzagic-ata-images-2_iff.jpg?t=1709046008)
Amir Hamzagić/ATAImages
Jednom prilikom Dijana Đoković ispričala je šta je pravila Novaku kada je bio mali. Kao većina dece, obožavao je razne poslastice.
Pročitajte: Noletov omiljeni kolač iz detinjstva - Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i "markizu". I ne samo Nole, sva tri sina su volela slatkiše – otkrila je Dijana jednom prilikom.
Privatna Arhiva
"Markiza" torta, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.
Ovaj kremasti delikates vrlo je jednostavan za pripremu, a karakterističan je po bogatom ukusu i raskošnoj teksturi. Svaki pravi sladokusac trebalo bi da zna kako se pravi.
Recept za "markiza" tortu je univerzalan, mada, u zavisnosti od želja i ukusa, nekad ima izuzetaka od pravila. Prilažemo originalni. U glavnoj ulozi su – piškote.
Od sastojaka, potrebno je: 2 dl svežeg mleka, 400 grama piškota, 250 g maslaca, 250 g čokolade za kuvanje, 10 jaja, 250 g šećera, 250 g slatke pavlake, kašičica ruma.
![](/data/images/2024-02-26/134002_piskote-shutterstock-126057974_iff.jpg?t=1708959414)
Shutterstock
Prvo odvojte žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom da dobijete penastu smesu. Dok mutite postepeno ubacujte 125 grama šećera da se sve dobro sjedini.
Sipajte smesu u šerpu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte da dobijete gladak fil.
U međuvremenu umutite maslac i dodajte ga u smesu.
U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite da dobijete šam. Umešajte ga sa čokoladnim filom.
Pročitajte: Čudna pita od meda - Dijana Đoković podelila recept svoje bake koji se u porodici prenosi generacijama
Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.
Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima.
Shutterstock
Slične Vesti
Noletov omiljeni kolač iz detinjstva: Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu
28/09/2023
Saznajte višeBako, spremi nam normalne palačinke, pusti te bezglutenske: Ovo je čuveni recept Dijane Đoković
Palačinke Dijane Đoković nadaleko su čuvene
20/01/2023
Saznajte višePročitajte još
Upoznajte Friža, maskotu Olimpijskih igara u Parizu, evo šta on predstavlja
Maskota Olimpijskih igara u Parizu
26/07/2024
Saznajte višeIstražite svet portretne fotografije zasnovane na veštačkoj inteligenciji uz HONOR 200 Pro
HONOR 200 Pro, ne samo da ispunjava, već i prevazilazi ova očekivanja
25/07/2024
Saznajte višeAndrija Milošević za godinu dana izgubio 20 kilograma: Redovno vozi bicikl, a evo šta jede
Dijeta Andrije Miloševića skida kilograme i čuva zdravlje
25/07/2024
Saznajte višeVredi probati: Zdrav domaći sok po receptu Slavice Rokvić, idealan za vrele letnje dane
Slavica Rokvić podelila recept za sok od hajdučke trave
24/07/2024
Saznajte višeNišta slađe od mamine kuhinje: Ivana Mihić ne može da odoli Verinom kolaču sa jabukama i nektarinama
Recept Ivane Mihić za kolač sa jabukama
21/07/2024
Saznajte više
Komentari (0)