Torta u kojoj uživaju sva čula, a i Novaku je bila omiljena: Markiza po receptu Dijane Đoković

Torta u kojoj uživaju sva čula, a i Novaku je bila omiljena: Markiza po receptu Dijane Đoković

Autor: | 28/02/2024

0

Recept Dijane Đoković za markiza tortu

Novak i Jelena Đoković praktikuju poseban režim ishrane, bez mesa i glutena, a isti program prate i njihova deca.

Međutim, majka najboljeg tenisera sveta nije toliko stroga i, po sopstvenom priznanju, ume da “prekrši pravila” kada je unuci zamole da im spremi “prave” palačinke.

Amir Hamzagić/ATAImages

 
 

Jednom prilikom Dijana Đoković ispričala je šta je pravila Novaku kada je bio mali. Kao većina dece, obožavao je razne poslastice.

Pročitajte: Noletov omiljeni kolač iz detinjstva - Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa

‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i "markizu". I ne samo Nole, sva tri sina su volela slatkiše – otkrila je Dijana jednom prilikom.

Privatna Arhiva

 
 

"Markiza" torta, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.

Ovaj kremasti delikates vrlo je jednostavan za pripremu, a karakterističan je po bogatom ukusu i raskošnoj teksturi. Svaki pravi sladokusac trebalo bi da zna kako se pravi.

Recept za "markiza" tortu je univerzalan, mada, u zavisnosti od želja i ukusa, nekad ima izuzetaka od pravila. Prilažemo originalni. U glavnoj ulozi su – piškote.

Od sastojaka, potrebno je: 2 dl svežeg mleka, 400 grama piškota, 250 g maslaca, 250 g čokolade za kuvanje, 10 jaja, 250 g šećera, 250 g slatke pavlake, kašičica ruma.

Shutterstock

 

 

Prvo odvojte žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom da dobijete penastu smesu. Dok mutite postepeno ubacujte 125 grama šećera da se sve dobro sjedini.

Sipajte smesu u šerpu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte da dobijete gladak fil.

U međuvremenu umutite maslac i dodajte ga u smesu.

U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite da dobijete šam. Umešajte ga sa čokoladnim filom.

Pročitajte: Čudna pita od meda - Dijana Đoković podelila recept svoje bake koji se u porodici prenosi generacijama

 

Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.

Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Amir Hamzagić/ATAImages, Shutterstock

Pročitajte još