Recept Dijane Đoković za markiza tortu
Novak i Jelena Đoković praktikuju poseban režim ishrane, bez mesa i glutena, a isti program prate i njihova deca.
Međutim, majka najboljeg tenisera sveta nije toliko stroga i, po sopstvenom priznanju, ume da “prekrši pravila” kada je unuci zamole da im spremi “prave” palačinke.
Jednom prilikom Dijana Đoković ispričala je šta je pravila Novaku kada je bio mali. Kao većina dece, obožavao je razne poslastice.
Pročitajte: Noletov omiljeni kolač iz detinjstva - Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
‒ Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i "markizu". I ne samo Nole, sva tri sina su volela slatkiše – otkrila je Dijana jednom prilikom.
Privatna Arhiva
"Markiza" torta, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.
Ovaj kremasti delikates vrlo je jednostavan za pripremu, a karakterističan je po bogatom ukusu i raskošnoj teksturi. Svaki pravi sladokusac trebalo bi da zna kako se pravi.
Recept za "markiza" tortu je univerzalan, mada, u zavisnosti od želja i ukusa, nekad ima izuzetaka od pravila. Prilažemo originalni. U glavnoj ulozi su – piškote.
Od sastojaka, potrebno je: 2 dl svežeg mleka, 400 grama piškota, 250 g maslaca, 250 g čokolade za kuvanje, 10 jaja, 250 g šećera, 250 g slatke pavlake, kašičica ruma.
Shutterstock
Prvo odvojte žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom da dobijete penastu smesu. Dok mutite postepeno ubacujte 125 grama šećera da se sve dobro sjedini.
Sipajte smesu u šerpu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte da dobijete gladak fil.
U međuvremenu umutite maslac i dodajte ga u smesu.
U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite da dobijete šam. Umešajte ga sa čokoladnim filom.
Pročitajte: Čudna pita od meda - Dijana Đoković podelila recept svoje bake koji se u porodici prenosi generacijama
Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.
Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima.
Shutterstock
Slične Vesti
Noletov omiljeni kolač iz detinjstva: Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu savršenog ukusa
Recept Dijane Đoković za domaću bajaderu
28/09/2023
Saznajte višeBako, spremi nam normalne palačinke, pusti te bezglutenske: Ovo je čuveni recept Dijane Đoković
Palačinke Dijane Đoković nadaleko su čuvene
20/01/2023
Saznajte višePročitajte još
Emina novogodišnja bajka: Ildina jelka najlepša je u Beogradu FOTO
Jelka Ilde Šaulić dekorisana je po Eminoj želji
06/12/2024
Saznajte višeNeda Ukraden ima najukusniji i najlakši recept za oradu, idealna za Nikoljdan
Recept Nede Ukraden za oradu je preukusan
06/12/2024
Saznajte višeNaxi radio proslavio jubilej! Glamurozno slavlje i nastupi najvećih pop zvezda povodom 30. rođendana
Najslušanija beogradska radio-stanica sinoć je proslavila jubilarni 30. rođendan u poznatom hotelu Hyatt Regency uz mnogobrojne javne ličnosti, saradnike i prijatelje
06/12/2024
Saznajte višeČarolija je zavladala bioskopima! „ZLICA“ je probudila emocije najvernijih fanova!
Film Zlica je u bioskopima
06/12/2024
Saznajte višeEkskluzivno veče dizajna i luksuza u hotelu Crowne Plaza Beograd
Promocija novog izgleda hotela Crowne Plaza Beograd
06/12/2024
Saznajte višeIskustvo kao ni jedno pre! Stvoren je u crvenoj boji, bićete primećeni na svakom koraku
JTI predstavio limitiranu seriju uređaja Ploom Red by Ora ïto
05/12/2024
Saznajte više
Komentari (0)