Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman
Bavarsko pecivo prepoznatljivo je po aromi, teksturi i tamnosmeđoj boji, a njegov ukus rezultat je posebnog načina pripreme. Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman. Razumljivo je i zašto.
Jedna od posebnosti izade bavarskog peciva je proces potapanja i kuvanja testa u alkalni rastvor tj. mešavinu vode i sode-bikarbone pre pečenja. Ovaj korak bavarskom pecivu daje karakterističnu boju i ukus.
Freepik/8photo
Testo se obično pravi od brašna, vode, soli, kvasca i masnoće, a krajnji rezultat je savršeno izbalansirana kombinacija teksture i ukusa.
Danas je bavarsko pecivo neizostavan deo nemačke kulture, a služi se uz senf, sireve, kobasice ili pivo. A recept za bavarsko pecivo je klasika koja zaslužuje da se nađe u svakoj pristojnijoj zbirki recepta.
Pročitajte Domaća pica po receptu Aleksandre Prijović - Mali Aki najslađe jede maminu večeru
U kuhinji modernog doba, bavarsko pecivo se koristi za pripemu sendviča ali i za slatke varijante, s čokoladom ili aromatizovanim šećerom.
Recept za bavarsko pecivo
Za testo
- 500 g belog brašna
- 320 ml tople vode
- 30 g maslinovog ulja
- 7 g suvog kvasca
- ili 25 g svežeg kvasca
- 15 g šećera
- 5 g soli
Za premaz i posipanje
- 1 jaje, umućeno
- susam i mak
- pahuljice morske soli
Za kuvanje
- 1 litar vode
- 45 g sode bikarbone
Kako se pravi bavarsko pecivo?
Sipajte izmrvljen svež kvasac u veću posudu, dodajte šećer i 80 ml mlake vode, promešajte i ostavite da se zapeni. Dodajte prosejano brašno, so, ulje i ostatak vode, pa umesite glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta.
Podelite testo na više delova i blago rastanjite oklagijom, a zatim urolajte i formirajte kiflu, ili drugi oblik po želji.
U lonac sa vodom koja vri dodajte sodu-bikarbonu, promešajte i sačekajte oko minut, a zatim dodajte testo. Nakon pola minuta izvadite testo rešetkastom kašikom i položite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u ugrejanoj rerni na 220°C oko 13-15 minuta ili dok testo ne dobiju zlatno braon boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Freepik/KamranAydinov
Ukoliko želite zadovoljstvo više, uz bavarsko pecivo pripremite umak od grčkog jogurta. Priprema je jednostavna, a sve što je potrebno jeste da dobro sjedinite 200 g grčkog jogurta, 120 izmrvljenog feta sira, 1 kašiku sveže seckane mirođije, 1 kašiku seckanog lista peršuna, 1 sitno iseckani čen belog luka, 15 ml limunovog soka, 30 g maslinovog ulja, so, biber i prstohvat tucane paprike po želji. Izručite u posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru oko pola sata da se ukusi sjedine. Poslužite umak od grčkog jogurta uz toplo bavarsko pecivo.
Zašto volimo bavarsko pecivo?
Odgovor leži u tzv. trojstvu – spolja je hrskavo, iznutra savršeno mekano i nezaboravno ukusno. A uz umak od grčkog jogurta i fete, svaki zalogaj postaje prava gurmanska avantura.
Ovaj recept za bavarsko pecivo garantovano će izmamiti osmeh na vašem licu. Isprobajte!
Pročitajte još
Novi parfem Club de Nuit BLING brenda Armaf svečano je predstavljen na ekskluzivnom događaju koji je okupio veliki broj poznatih ličnosti, influensera iz regiona i sveta, kao i medija
19/12/2025
Saznajte višeDeseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)