Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman
Bavarsko pecivo prepoznatljivo je po aromi, teksturi i tamnosmeđoj boji, a njegov ukus rezultat je posebnog načina pripreme. Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman. Razumljivo je i zašto.
Jedna od posebnosti izade bavarskog peciva je proces potapanja i kuvanja testa u alkalni rastvor tj. mešavinu vode i sode-bikarbone pre pečenja. Ovaj korak bavarskom pecivu daje karakterističnu boju i ukus.
Freepik/8photo
Testo se obično pravi od brašna, vode, soli, kvasca i masnoće, a krajnji rezultat je savršeno izbalansirana kombinacija teksture i ukusa.
Danas je bavarsko pecivo neizostavan deo nemačke kulture, a služi se uz senf, sireve, kobasice ili pivo. A recept za bavarsko pecivo je klasika koja zaslužuje da se nađe u svakoj pristojnijoj zbirki recepta.
Pročitajte Domaća pica po receptu Aleksandre Prijović - Mali Aki najslađe jede maminu večeru
U kuhinji modernog doba, bavarsko pecivo se koristi za pripemu sendviča ali i za slatke varijante, s čokoladom ili aromatizovanim šećerom.
Recept za bavarsko pecivo
Za testo
- 500 g belog brašna
- 320 ml tople vode
- 30 g maslinovog ulja
- 7 g suvog kvasca
- ili 25 g svežeg kvasca
- 15 g šećera
- 5 g soli
Za premaz i posipanje
- 1 jaje, umućeno
- susam i mak
- pahuljice morske soli
Za kuvanje
- 1 litar vode
- 45 g sode bikarbone
Kako se pravi bavarsko pecivo?
Sipajte izmrvljen svež kvasac u veću posudu, dodajte šećer i 80 ml mlake vode, promešajte i ostavite da se zapeni. Dodajte prosejano brašno, so, ulje i ostatak vode, pa umesite glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta.
Podelite testo na više delova i blago rastanjite oklagijom, a zatim urolajte i formirajte kiflu, ili drugi oblik po želji.
U lonac sa vodom koja vri dodajte sodu-bikarbonu, promešajte i sačekajte oko minut, a zatim dodajte testo. Nakon pola minuta izvadite testo rešetkastom kašikom i položite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite u ugrejanoj rerni na 220°C oko 13-15 minuta ili dok testo ne dobiju zlatno braon boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
Freepik/KamranAydinov
Ukoliko želite zadovoljstvo više, uz bavarsko pecivo pripremite umak od grčkog jogurta. Priprema je jednostavna, a sve što je potrebno jeste da dobro sjedinite 200 g grčkog jogurta, 120 izmrvljenog feta sira, 1 kašiku sveže seckane mirođije, 1 kašiku seckanog lista peršuna, 1 sitno iseckani čen belog luka, 15 ml limunovog soka, 30 g maslinovog ulja, so, biber i prstohvat tucane paprike po želji. Izručite u posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru oko pola sata da se ukusi sjedine. Poslužite umak od grčkog jogurta uz toplo bavarsko pecivo.
Zašto volimo bavarsko pecivo?
Odgovor leži u tzv. trojstvu – spolja je hrskavo, iznutra savršeno mekano i nezaboravno ukusno. A uz umak od grčkog jogurta i fete, svaki zalogaj postaje prava gurmanska avantura.
Ovaj recept za bavarsko pecivo garantovano će izmamiti osmeh na vašem licu. Isprobajte!
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)