Neodoljivo ukusno: Otkrivamo tajnu savršenog bavarskog peciva koje osvaja čula (recept)

Neodoljivo ukusno: Otkrivamo tajnu savršenog bavarskog peciva koje osvaja čula (recept)

Autor: | 22/01/2025

0

Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman

Bavarsko pecivo prepoznatljivo je po aromi, teksturi i tamnosmeđoj boji, a njegov ukus rezultat je posebnog načina pripreme. Recept za bavarsko pecivo je ono za čim traga svaki iole pristojan gurman. Razumljivo je i zašto.

Jedna od posebnosti izade bavarskog peciva je proces potapanja i kuvanja testa u alkalni rastvor tj. mešavinu vode i sode-bikarbone pre pečenja. Ovaj korak bavarskom pecivu daje karakterističnu boju i ukus. 

Freepik/8photo

 

Testo se obično pravi od brašna, vode, soli, kvasca i masnoće, a krajnji rezultat je savršeno izbalansirana kombinacija teksture i ukusa.

Danas je bavarsko pecivo neizostavan deo nemačke kulture, a služi se uz senf, sireve, kobasice ili pivo. A recept za bavarsko pecivo je klasika koja zaslužuje da se nađe u svakoj pristojnijoj zbirki recepta.

Pročitajte Domaća pica po receptu Aleksandre Prijović - Mali Aki najslađe jede maminu večeru

U kuhinji modernog doba, bavarsko pecivo se koristi za pripemu sendviča ali i za slatke varijante, s čokoladom ili aromatizovanim šećerom.

Recept za bavarsko pecivo

Za testo

  • 500 g belog brašna
  • 320 ml tople vode
  • 30 g maslinovog ulja
  • 7 g suvog kvasca
  • ili 25 g svežeg kvasca 
  • 15 g šećera
  • 5 g soli

Za premaz i posipanje

  • 1 jaje, umućeno
  • susam i mak
  • pahuljice morske soli

Za kuvanje

  • 1 litar vode
  • 45 g sode bikarbone

Kako se pravi bavarsko pecivo?

Sipajte izmrvljen svež kvasac u veću posudu, dodajte šećer i 80 ml mlake vode, promešajte i ostavite da se zapeni. Dodajte prosejano brašno, so, ulje i ostatak vode, pa umesite glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Pokrijte i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta.

Podelite testo na više delova i blago rastanjite oklagijom, a zatim urolajte i formirajte kiflu, ili drugi oblik po želji.

U lonac sa vodom koja vri dodajte sodu-bikarbonu, promešajte i sačekajte oko minut, a zatim dodajte testo. Nakon pola minuta izvadite testo rešetkastom kašikom i položite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite testo umućenim jajetom, pospite susamom, makom ili krupnom morskom solju.
Pecite u ugrejanoj rerni na 220°C oko 13-15 minuta ili dok testo ne dobiju zlatno braon boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Freepik/KamranAydinov

 

Ukoliko želite zadovoljstvo više, uz bavarsko pecivo pripremite umak od grčkog jogurta. Priprema je jednostavna, a sve što je potrebno jeste da dobro sjedinite 200 g grčkog jogurta, 120 izmrvljenog feta sira, 1 kašiku sveže seckane mirođije, 1 kašiku seckanog lista peršuna, 1 sitno iseckani čen belog luka, 15 ml limunovog soka, 30 g maslinovog ulja, so, biber i prstohvat tucane paprike po želji. Izručite u posudu sa poklopcem i ostavite u frižideru oko pola sata da se ukusi sjedine. Poslužite umak od grčkog jogurta uz toplo bavarsko pecivo.

Zašto volimo bavarsko pecivo?

Odgovor leži u tzv. trojstvu – spolja je hrskavo, iznutra savršeno mekano i nezaboravno ukusno. A uz umak od grčkog jogurta i fete, svaki zalogaj postaje prava gurmanska avantura.

Ovaj recept za bavarsko pecivo garantovano će izmamiti osmeh na vašem licu. Isprobajte!

Komentari (0)

Loading
Nataša Stevanović Shutterstock/Pphotocrew1

Pročitajte još

Najnovije vesti