Pihtije koje se prave na Krstovdan deo su ritualno-običajnog ponašanja uoči Bogojavljenja, koji spaja porodicu na poseban način; kroz rad i trpezu.
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas strogo poste, pa se pihtije ostavljaju za sutradan, Bogojavljenje, kada se služe na raskošnoj prazničnoj trpezi.
Shutterstock/Dejan82
Bogojavljenske pihtije se tradicionalno prave od jeftinijih delova svinjskog mesa preostalog od svinjokolja: glave, kolenica, ušiju i repova, uz dodatak junećeg mesa za bogatiji ukus. Sastojci se kuvaju na tihoj vatri do 5-6 sati, dok meso ne počne da otpada s kostiju, a tečnost ne postane želatinasta.
Nakon kuvanja, meso se odvaja, secka i raspoređuje u tanjire, preko kojih se sipa proceđena tečnost i dodaje sitno seckan beli luk.
Pročitajte: Dočekajte sezonu slava spremni - Miljana Gavrilović ima recept za najbolji slavski kolač
Pihtije se hlade preko noći, obično na terasi ili u frižideru, da bi se servirale sutradan, posute ljutom alevom paprikom za pikantnost i dodatnu aromu. Recept za pihtije koje se prave na Krstovdan deo je srpske tradicije i kuhinje, a običaj pripreme pihtija na ovaj dan prenosi se generacijama.
Recept za pihtije koje se prave na Krstovdan
- 3 dimljene i 3 sveže svinjske nogice
- 2 para svinjskih ušiju
- 3 svinjska repa
- 2 svinjske kolenice
- biber u zrnu
- so
- 2 glavice belog luka
Sve sastojke temeljno očistite, operite i stavite u veliki lonac. Posolite po ukusu, dodajte biber u zrnu i nalijte vodu tako da prekrije meso (oko 4–5 litara). Kuvajte na laganoj vatri 4–5 sati, uz povremeno uklanjanje masnoće i pene sa površine. Znat ćete da je kuvano kada meso počne da otpada sa kostiju, a tečnost postane lepljiva. Sklonite lonac sa vatre i ostavite da se prohladi. Skinite preostalu mast sa površine.Procedite tečnost kroz gusto sito. Odvojite meso od kostiju, iscepkajte ili usitnite na komade veličine zalogaja.
Rasporedite iseckano meso u dublje tanjire ili posude, pospite sitno naseckanim belim lukom i prelijte proceđenom tečnošću. Ostavite posude na hladnom mestu (frižider ili terasa) preko noći da se pihtije stegnu. Pre serviranja pospite pihtije ljutom alevom paprikom ili poslužite uz sirće za dodatnu aromu.
Pročitajte: Pred nama su 3 sveta dana, Krstovdan, Bogojavljenje i Sv. Jovan - Ovo su običaji koji donose sreću i štite od zla
Ovaj tradicionalni recept za pihtije koje se prave na Krstovdan garantuje ukusne pihtije koje će obogatiti prazničnu trpezu sledećeg dana, na Bogojavljenje.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)