Pihtije koje se prave na Krstovdan deo su ritualno-običajnog ponašanja uoči Bogojavljenja, koji spaja porodicu na poseban način; kroz rad i trpezu.
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas strogo poste, pa se pihtije ostavljaju za sutradan, Bogojavljenje, kada se služe na raskošnoj prazničnoj trpezi.
Shutterstock/Dejan82
Bogojavljenske pihtije se tradicionalno prave od jeftinijih delova svinjskog mesa preostalog od svinjokolja: glave, kolenica, ušiju i repova, uz dodatak junećeg mesa za bogatiji ukus. Sastojci se kuvaju na tihoj vatri do 5-6 sati, dok meso ne počne da otpada s kostiju, a tečnost ne postane želatinasta.
Nakon kuvanja, meso se odvaja, secka i raspoređuje u tanjire, preko kojih se sipa proceđena tečnost i dodaje sitno seckan beli luk.
Pročitajte: Dočekajte sezonu slava spremni - Miljana Gavrilović ima recept za najbolji slavski kolač
Pihtije se hlade preko noći, obično na terasi ili u frižideru, da bi se servirale sutradan, posute ljutom alevom paprikom za pikantnost i dodatnu aromu. Recept za pihtije koje se prave na Krstovdan deo je srpske tradicije i kuhinje, a običaj pripreme pihtija na ovaj dan prenosi se generacijama.
Recept za pihtije koje se prave na Krstovdan
- 3 dimljene i 3 sveže svinjske nogice
- 2 para svinjskih ušiju
- 3 svinjska repa
- 2 svinjske kolenice
- biber u zrnu
- so
- 2 glavice belog luka
Sve sastojke temeljno očistite, operite i stavite u veliki lonac. Posolite po ukusu, dodajte biber u zrnu i nalijte vodu tako da prekrije meso (oko 4–5 litara). Kuvajte na laganoj vatri 4–5 sati, uz povremeno uklanjanje masnoće i pene sa površine. Znat ćete da je kuvano kada meso počne da otpada sa kostiju, a tečnost postane lepljiva. Sklonite lonac sa vatre i ostavite da se prohladi. Skinite preostalu mast sa površine.Procedite tečnost kroz gusto sito. Odvojite meso od kostiju, iscepkajte ili usitnite na komade veličine zalogaja.
Rasporedite iseckano meso u dublje tanjire ili posude, pospite sitno naseckanim belim lukom i prelijte proceđenom tečnošću. Ostavite posude na hladnom mestu (frižider ili terasa) preko noći da se pihtije stegnu. Pre serviranja pospite pihtije ljutom alevom paprikom ili poslužite uz sirće za dodatnu aromu.
Pročitajte: Pred nama su 3 sveta dana, Krstovdan, Bogojavljenje i Sv. Jovan - Ovo su običaji koji donose sreću i štite od zla
Ovaj tradicionalni recept za pihtije koje se prave na Krstovdan garantuje ukusne pihtije koje će obogatiti prazničnu trpezu sledećeg dana, na Bogojavljenje.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)