Savršeni slatkiši od samo dva sastojka

Savršeni slatkiši od samo dva sastojka

Autor: | 18/03/2021

0

Savršeni slatkiši od samo dva sastojka?! Moguće je!

Izgleda da nas ovih dana tokom pandemije korona virusa i izolacije hrana privlači više nego ikada. Neki uživaju u testu, pitama, mekanom hlebu, dok drugi prave torte, kolače, voćne salate... Kako god okrenemo, tokom poslednjih godinu dana mnogi od nas žale se na višak kilograma. A kako se to, ipak, ne bi dogodilo pogledajte OVDE sjajne savete, koji će vam u svemu tome pomoći.

Zato, probajte da pametno isplanirate svoj meni. Ne morate da trošite novac na kupovinu slatkiša i brojite njihove kalorije, već probajte da napravite sami neku zdravu poslasticu.

Pročitajte: Tri recepta za domaći kvasac

Imagesines iStock Getty Images via Getty Images

 

 

Ali, ako niste preterano vični kuvanju, a potrošili ste slatkiše iz svojih zaliha, ne brinite. Izdvojili smo za vas tri dobitna recepta, za totalne početnike, koji ne samo da ne zahtevaju nikakve specijalne kulinarske sposobnosti, već traže samo po dva sastojka.

Čokoladna torta

Zvuči nadrealno? Ali ne i nerealno. Napraviti tortu od svega dva sastojka zaista zvuči neverovatno, ali je i te kako moguće. Što je najvažnije, veoma je jednostavno , a sve što vam treba su jaja i čokolada.

Sastojci:

4 jaja

250 grama čokolade

Priprema:

Odmah na početku rernu uključite da se greje na 170 stepeni. Za to vreme lagano rastopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, dok potpuno ne postane tečna.

Belanca odvojite od žumanaca i dobro ih umutite. Žumanca postepeno ubacujte u rastopljenu čokoladu i sve dobro izmešajte. Na kraju sjedinite čokoladu sa žumancima i belanca, piše "punkufer", a dobijenu smesu sipajte u kalup za pečenje i pecite 30 minuta. I to je to! Poslužite kad se ohladi.

margouillatphotos iStock Getty Images Plus via Getty Images

 

 

Savršen slatkiš - Karamel čašice

Sastojci:

200 g šećera

200 ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrejte šećer na laganoj vatri u posudi s debelim dnom do zlatno smeđe boje. Važno je da nije potrebno da mešate šećer dok se topi, već samo pazite da ne zagori laganim okretanjem posude. Zatim pažljivo ulijte pavlaku i mešajte na laganoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi i poveže sa pavlakom.

Smesu, tj karamel je potrebno uliti u staklene čašice. Ukoliko vam se dogodi da se karamel do posluživanja stvrdne, ne brinite. Dovoljno je samo malo da ga podgrejete u mikrotalasnoj ili na pari i biće ponovo savršen.

Dannko iStock Getty Images Plus via Getty Images

 

 

Zdrav keks

Potrebno je:

2 zrele banane

šaka zobenih pahuljica

Postupak pripreme:

Za ovu brzinsku poslasticu, koja može biti  i sjajan izbor za doručan zagrejte rernu na 180 stepeni.

Dve zrele banane zgnječite viljuškom pa im dodajte zobene pahuljice. Promešajte, oblikujte u loptice od otprilike jedne pune kašike smese pa složite na pleh obložen papirom za pečenje. Vreme pečenja ne bi trebalo da bude duže od 13 do 15 minuta, ali to opet zavisi od rerne, kao i od toga koliko želite da keks bude krckav. Ohladite kaksiće i služite ohlađeno.

hellomagazin.rs hellomagazin