Napravite domaću čokoladu i to za samo nekoliko minuta

Napravite domaću čokoladu i to za samo nekoliko minuta

Autor: | 22/04/2020

0

Napravite domaću čokoladu kod kuće, ako ne verujete da je moguće evo recepta!

Ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne biste da pustite korak, izađete iz kuće i odete do radnje. Opustite se, na brzinu možete napraviti nešto lepo. Na primer – domaću čokoladu. Za omiljeni slatkiš generacija potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju šta god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suvo voće ili bademe, lešnike.

Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključio je skup britanskih naučnika.

Sastojci:

100 g kakao putera
80 g gorkog kakao praha
1 puna kašika meda (dodajte više ako se plašite gorkog ukusa)
suvo voće, orašasti plodovi, suva kora pomorandže i slično kao dodatak

Tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, takođe povezana s pojavom stresa i brojnih teskoba.

Pročitajte i: Savršeni slatkiši od samo dva sastojka

Priprema:

Pre nego što krenete da pravite čokoladu obavite pripremu. Da napravite domaću čokoladu u kućnim uslovima, prvo je potrebno da spremite odgovarajuće kalupe. Jer ćete morati sve brzo da radite kada napravite smesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: seckane bademe, suvu koricu pomorandže, suvo voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umešati i u gotovu smesu, ali ovako je svakako efektnije za oko.

Puter otopite na pari tako što ćete šerpu sa malo vode staviti na ringlu, a preko nje staviti jednu vatrostalnu činiju u koju ćete staviti puter. Za nekoliko minuta će se puter otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja. Kada se pute otopi, činiju sklonite sa vatre, pa u nju dodajte med i dobro izmešajte žičanom mutilicom. Potrudite se, a jako je važno, da vam nikakva voda ne kapne u činiju jer može uporpastiti celu stvar. Znači obavezne su suve ruke i suvi alati koje koristite!

Kako čokolada može da spase život?

U smesu meda i putera dodajte kakao prah i sve dobro izmešajte kako biste dobili ujednačenu smesu. Sada tom smesom zalijte kalupe, malo tresnite da se bolje rasporedi i to je to. Možete da ostavite na sobnoj temeparturi dok se ne ohladi, pa ubacite u frižider.

Posle pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete da je izvadite iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali ko će to držati u rukama, poješće se odmah, piše "Stvar ukusa".

Ne zaboravite da je slatka štanglica čokolade bogat izvor i magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata i kao takva ima blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.

Nekoliko lekara potvrdilo je i teoriju o tome, da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup.

Pročitajte i: Lekari potvrdili - Čokolada efikasnija u zaustavljanju kašlja od sirupa

hellomagazin.rs guliver/getty