Suzana Mančić kulinarske tajne savladala je zahvaljujući majci Veri, koja je bila poreklom Mađarica, pa su njena jela uvek imala poseban ukus i aromu.
Mama je, tvrdi Suzana, imala teoriju da je pripremanje jela na masti mnogo zdravije, da ljudi nisu patili zbog povišenih triglicerida, da žene nisu patile od osteoporoze, da smo tada bili mnogo zdraviji nego danas.
Petar Đorđević
Vera je među prvima izbacila zapršku iz svakodnevnog menija, čemu se Suzanin otac Aleksandar oštro protivio, ali uzalud.
- Tata je protestovao danima, ali je mama bila neumoljiva, nema više zaprške i morali smo da se naviknemo.
U našoj kući poštovala se tradicija, za svaki praznik pravila se obavezno ruska salata i to od sedam sastojaka, pa bi to na kraju ispalo sedam kilograma.
Recept za sarme Suzane Mančić pročitajte u nastavku
Počasno mesto na trpezi imala je sarma od kiselog kupusa.
Od mame sam teoriju savladala fenomenalno, a u praksi sam kao najgori đak u školi - „Sedi, jedan”, jer mi ne polazi za rukom da ih idealno savijem, a čitav štos je u tome, da budu malecke, lepo uvijene i poređane u šerpu.
Voditeljka smatra da je tajna dobre sarme u dobro izbalansiranom odnosu pirinča i mlevenog mesa, koje mora da bude mešano, juneće i svinjsko, sa dosta bibera.
- Dve glavice crnog luka propržim na masti, dodam 600 grama mlevenog mesa i beli luk, koji obavezno stavljam u svako jelo.

Boško Karanović
Može da se narenda i jedna šargarepa, a kad to bude gotovo, dodam pirinač i krećem da ih zavijam. Mislim da je čitava caka baš u savijanju, da one budu jednake veličine.
Ne volim velike sarme, ubijaju mi apetit, moraju da budu male i ukusne, dobro uvijene. Kad se poređaju u šerpu, dodam vodu, može da se stavi i ceo paradajz ili paprika, i stavim na laganu vatru, da pućka bar tri sata.
Pročitajte: Posle 25 godina provedenih sa Simeonom, Suzana Mančić jasna: I to mora da se desi!
Takođe volim da je na kraju zapečem u rerni, pokrivenu preostalim listovima kupusa. I za razliku od ljubavi koja ne može da se podgreva, sarma je sutradan još bolja.
A i posna sarma, spremljena na ulju, bez mesa, izuzetno je ukusna. Na propržen luk dodam pirinač da se još malo uprži, narendanu šargarepu, suvo grožđe, seckane ili mlevene orahe.
Pročitajte još
Anastasija Gudelj oduševila: Kafu pije iz ekskluzivnih šoljica, pravo su remek-delo
Šoljice za kafu Anastasije Gudelj su odraz ukusa i stila
10/02/2025
Saznajte višeSavršen nedeljni ručak! Tamara Dragičević ovako pravi pečeno pile sa krompirima i slaninicom
Pečeno pile sa krompirom, recept Tamare Dragičević
09/02/2025
Saznajte višeRecept za vitku liniju: Dejana Živković jede sve, a evo zašto joj se kilogrami ne lepe
Ishrana Dejane Živković pomaže joj da zadrži manekensku liniju
09/02/2025
Saznajte višeSalonac Mire Banjac i njenog sina Branislava od danas je mesto gde stanuje tuga
Dom Mire Banjac je u Novom Sadu
06/02/2025
Saznajte višeMlada umetnica izložbom „Rođenje i smrt žene“ podstakla sve na diskusiju: Šta čini ženu ženom?
Kako jedna žena u svom svakodnevnom životu da rasloji svoju pojavnost kroz čitav spektar uloga koji se kreće od čistog božanstva, preko majčinstva do seksualnog i političkog bića - glavno je pitanje koje prožima moj rad. – Loti Milošević
06/02/2025
Saznajte višeKameron Dijaz jutro ne može da zamisli bez kafe, a evo kako je priprema
Kameron Dijaz recept za kafu morate probati
06/02/2025
Saznajte više
Komentari (0)