Pastirska pita bila je kulinarski favorit Nebojše Glogovca
Nebojša Glogovac, koga se ovih dana sećamo povodom šest godina od smrti, bio je čovek sa mnogo talenata.
Osim što se bavio glumom, voleo je da crta, pisao je poeziju. Bio je ljubitelj jahanja, pasa, bilijara, automobila i motora, a kažu da je bio i odličan kuvar.
ATA Images
O tome je svedočila njegova udovica Milica Glogovac.
- Favorit mu je bila pastirska pita, u koju ide crno pivo. Nerviralo ga je što ne jedem meso, pa ne mogu da osetim slast njegovih mesnih kulinarskih poduhvata. I uvek je spremao ogromne količine, kao da treba da nahrani četu vojske. Pravio je crveno sočivo, biftek, kobasice.
Pročitajte: Valterov karamel kolač - Recept za omiljeni desert Bate Živojinovića
Pastirska pita je savršena kombinacija goveđeg mesa i krompira pečenog u rerni, i kao takva odličan izbor za nedeljni ručak.
Recept ostavlja mogućnost improvizovanja, što pripremanje ovog ukusnog specijaliteta čini još zanimljivijim.
Sastojci za goveđu čorbu:
- 450 grama mlevene govedine
- 2 kašike putera
- 1 crveni luk
- 2 šargarepe
- 3 stabljike celera
- 2 čena belog luka
- so i biber
- ¼ šolje brašna
- 350 ml piva
- 1 šolja goveđeg bujona
- 1,5 šolja smrznutog graška
- 1 kašika seckane sveže majčine dušice
Shutterstock
Sastojci za preliv sa pire krompirom:
- 3 veća krompira, isečena na kocke
- 115 grama kozjeg sira
- 1/3 šolje pavlake
- so i biber
- 2 kašike putera
Priprema:
Zagrejati rernu na 250 stepeni.
U većoj šerpi istopiti puter na laganoj vatri. Dodati luk, šargarepu i celer, pa dinstati 10 minuta dok ne omekša. Dodati beli luk i dinstati dok ne zamiriše. Staviti mleveno goveđe meso i drvenom kašikom sve dobro promešati. Začiniti biberom i solju.
Manju količinu brašna posuti po smesi i uz neprestano mešanje kuvati još tri minuta. Dodati pivo i goveđi bujon, pa pojačati vatru da provri. Kuvati sve zajedno dok se ne zgusne, do 10 minuta. Dodati grašak i majčinu dušicu i tako pripremljenu smesu prebaciti u pleh.
Krompir kuvati na srednjoj temperaturi, oko 20 minuta. Ocediti skuvani krompir i vratiti u šerpu, pa dodati kozji sir i pavlaku. Pire začiniti po ukusu biberom i solju.
Pire staviti preko goveđeg mesa, a po pireu rasporediti komadiće putera. Peći u rerni oko pola sata.
Shutterstock
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)