Strast za koju je malo ko znao: Nebojša Glogovac bio je majstor za pastirsku pitu, imamo i recept

Strast za koju je malo ko znao: Nebojša Glogovac bio je majstor za pastirsku pitu, imamo i recept

Autor: | 27/02/2024

0

Pastirska pita bila je kulinarski favorit Nebojše Glogovca

Nebojša Glogovac, koga se ovih dana sećamo povodom šest godina od smrti, bio je čovek sa mnogo talenata.

Osim što se bavio glumom, voleo je da crta, pisao je poeziju. Bio je ljubitelj jahanja, pasa, bilijara, automobila i motora, a kažu da je bio i odličan kuvar.

ATA Images

 

O tome je svedočila njegova udovica Milica Glogovac.

- Favorit mu je bila pastirska pita, u koju ide crno pivo. Nerviralo ga je što ne jedem meso, pa ne mogu da osetim slast njegovih mesnih kulinarskih poduhvata. I uvek je spremao ogromne količine, kao da treba da nahrani četu vojske. Pravio je crveno sočivo, biftek, kobasice.

Pročitajte: Valterov karamel kolač - Recept za omiljeni desert Bate Živojinovića

Pastirska pita je savršena kombinacija goveđeg mesa i krompira pečenog u rerni, i kao takva odličan izbor za nedeljni ručak.

Recept ostavlja mogućnost improvizovanja, što pripremanje ovog ukusnog specijaliteta čini još zanimljivijim.

Sastojci za goveđu čorbu:

- 450 grama mlevene govedine

- 2 kašike putera

- 1 crveni luk

- 2 šargarepe

- 3 stabljike celera

- 2 čena belog luka

- so i biber

- ¼ šolje brašna

- 350 ml piva

- 1 šolja goveđeg bujona

- 1,5 šolja smrznutog graška

- 1 kašika seckane sveže majčine dušice

Shutterstock

 

Sastojci za preliv sa pire krompirom:

- 3 veća krompira, isečena na kocke

- 115 grama kozjeg sira

- 1/3 šolje pavlake

- so i biber

- 2 kašike putera

Priprema:

Zagrejati rernu na 250 stepeni.

U većoj šerpi istopiti puter na laganoj vatri. Dodati luk, šargarepu i celer, pa dinstati 10 minuta dok ne omekša. Dodati beli luk i dinstati dok ne zamiriše. Staviti mleveno goveđe meso i drvenom kašikom sve dobro promešati. Začiniti biberom i solju.

Manju količinu brašna posuti po smesi i uz neprestano mešanje kuvati još tri minuta. Dodati pivo i goveđi bujon, pa pojačati vatru da provri. Kuvati sve zajedno dok se ne zgusne, do 10 minuta. Dodati grašak i majčinu dušicu i tako pripremljenu smesu prebaciti u pleh.

Krompir kuvati na srednjoj temperaturi, oko 20 minuta. Ocediti skuvani krompir i vratiti u šerpu, pa dodati kozji sir i pavlaku. Pire začiniti po ukusu biberom i solju.

Pire staviti preko goveđeg mesa, a po pireu rasporediti komadiće putera. Peći u rerni oko pola sata.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages, Shutterstock

Pročitajte još