Omiljeni kolač Bate Živojinovića
I čuveni Valter je voleo slatko. Karamel-kolač, koji je dobio ime po junaku našeg najpopularnijeg ratnog filma, često bi se našao i na „repertoaru” Bate Živojinovića.
Nije bilo domaćice u Jugoslaviji koja bar jednom nije na trpezu iznela ovu poslasticu.
Priprema je veoma jednostavna, a nema ni mnogo sastojaka. Recept je toliko lak da ne morate ni da ga zapisujete. Ovaj smo pronašli u Deda Miletovoj kuhinji.
Pročitajte: Vrsna kuvarica - Vesna Zmijanac pravi najbolji kupus sa teletinom, recept ćete sigurno zapisati
Za koru su potrebna tri cela jajeta, šećera onoliko koliko su teška tri jajeta, brašna onoliko koliko su teška dva jajeta. Za fil: četiri žumanca, 500 ml mleka, dve kašičice gustina, 150 g šećera, 4 kesice šlaga ili 500 ml slatke pavlake, 50 ml vode.
Omiljeni kolač Bate Živojinovića lako se pravi
Mutite jaja sa šećerom i brašnom dok ne dobijete glatku smesu. Preručite na četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite nekoliko minuta dok testo ne porumeni.
Vodite računa, brzo se peče jer je tanko. Isecite na tri jednaka dela i ostavite da se ohladi.
Sada prelazimo na fil. Rastopite šećer do karamel faze, a kada se pojave mehurići sipajte mleko.
Čim počne da vri, sipajte razmućena žumanca sa gustinom. Umutite u puding. Slatku pavlaku, ili šlag, posebno umutite.
Na jednu koru namažite žuti fil, pa red pavlake. Isto ponovite sa drugom i trećom korom.
Ukrasite seckanim bademima, ili orasima, lešnicima, šta već volite.
Pročitajte još
Vaskršnji utorak, najsrećniji dan u godini: Ove četiri stvari danas nikako ne bi trebalo raditi
Vaskršnji utorak je najsrećniji dan u godini
07/05/2024
Saznajte višeIstina je samo jedna: Pesma Đurđevdan nema veze sa ljubavnom pričom, već sa neopisivom tragedijom
Kako je nastala pesma Đurđevdan...
06/05/2024
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)