Nepravedno zapostavljeno povrće je spas za dijabetičare: Grickate čips, a šećer ne raste

Nepravedno zapostavljeno povrće je spas za dijabetičare: Grickate čips, a šećer ne raste

Autor: | 17/02/2024

0

Lekovite moći biljke neobičnog imena čičoka nepravedno su zanemarene iako ona čini čuda za zdravlje. Lekari je preporučuju u svakodnevnoj ishrani, sirovu ili kuvanu. Ima prijatan, osvežavajući ukus, koji podseća na kelerabu ili koren kupusa.

Shutterstock

 

Divlji krompir, jerusalimska artičoka i morski krompir, samo su neki od naziva po kojima je još poznato ovo višegodišnje povrće, poreklom iz Amerike. Prepoznatljivo je po visokoj stabljici i žutim cvetovima.

Pročitajte: Muči vas kašalj? Ovo voće je pet puta efikasije od sirupa

Brojna su lekovita dejstva koje ima čičoka. Snižava nivo holesterola, reguliše krvni pritisak, jača imunitet, poboljšava funkciju mišića, pomaže detoksikaciju jetre, pospešuje rad kardiovaskularnog sistema, učestvuje u prevenciji prevremenog starenja.

Shutterstock

 

Čičoka ima samo 73 kalorije u sto grama. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i brojne vitamine.

Takođe, odličan je izvor esencijalnih aminokiselina. Inulin, kojim obiluje, blagotvorno deluje na metabolizam, neguje dobre bakterije u crevima i sprečava nastanak infekcija.

Pročitajte: Život sa insulinskom rezistencijom traži velika odricanja - Zdrava poslastica po receptu Sofije Rajović

Zahvaljujući izuzetno niskom glikemijskom indeksu, ova namirnica je idealna za dijabetičare, kao i one koji pate od insulinske rezistencije, povišenog nivoa holesterola ili triglicerida.

Iako je preporuka da se čičoka koristi u svežem obliku, od nje se mogu praviti čaj, supa, pita, čips, salata...

Shutterstock

 

Čičoka u salati

Sastojci: tri do četiri čičoke, dve šargarepe, jedan praziluk, morska so, maslinovo ulje, jabukovo sirće.

Priprema: Skuvajte čičoku, pa je iseckajte na sitne komade. Pomešajte je sa izrendanom šargarepom i iseckanim prazilukom. Maslinovo ulje, jabukovo sirće i so stavite po želji.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još