Kuburina mimoza je nešto najlepše što ćete probati: Glumac ima tajni recept

Kuburina mimoza je nešto najlepše što ćete probati: Glumac ima tajni recept

Autor: | 31/12/2023

0

Recept Aleksandra Srećkovića Kubure za mimozu

Verovatno ste bar jednom u životu pravili mimoza salatu. Ovo je jedno od omiljenih jela na prazničnoj trpezi, koje se savršeno slaže sa pečenjem i ostalim delicijama od mesa, a može se konzumirati i u solo varijanti.

Mimoza salata vodi poreklo iz ruske gastronomije. Egzotično ime dobila je jer podseća na cvet mimoze u snegu. Sastoji se iz nekoliko slojeva i izgleda kao torta, mnogi vole i da je prave u oktuglom kalupu.

Sličnu je predstavio Aleksandar Srećković Kubura kada je gostovao u “Praktičnoj ženi”.

Praktična žena/Youtube printscreen

 

Popularni glumac otkrio je kako on pravi salatu koja je, uz rusku,zaštitni znak ovdašnjih slava i svetkovina. Jednostavna je, a izuzetno ukusna. Praznik ne samo za nepca, već i za oči.

Recept Aleksandra Srećkovića Kubure za mimozu

 

Za veću, porodičnu količinu, potrebna su vam tri veća krompira, 300 do 400 g šargarepe, pet jaja, glavica crvenog luka koju ćete sitno iseckati, nekoliko kiselih krastavčića, takođe sitno iseckanih, 300 g praške šunke iseckane na tanke rezance, 200 g kačkavalja ili nekog drugog sličnog sira po želji, malo naseckanog peršuna i maslinovo ulje.

Za “fil” treba 200 g majoneza, 150 g pavlake, so i biber, a neko voli da stavi i malo kajmaka.

Najpre skuvajte krompir, jaja i šargarepu. Kada se sve ohladi, krompir i šargarepu narendajte u odvojene sudove.

Pročitajte: Makovnjača po recepturi Slavice Rokvić - Slađi praznični kolač nećete naći

Odvojite žumanca od belanaca. Belanca iseckajte i pomešajte sa lukom, posolite i dodajte malo maslinovog ulja. Majonez i pavlaku posolite i pobiberite, pa dobro umutite. To će biti preliv.

Za čuvanje salate predlažemo providnu staklenu činiju. Sastojke slažite u spratove, jedan po jedan.

Praktična žena/Youtube printscreen

 

Ako želite, dno možete posuti sa malo seckanog peršuna i dodati malo preliva, a potom na dno stavite narendani krompir.

Premažite prelivom, potom poređajte narendanu šargarepu, pa opet preliv, pa šunka, preliv, sir, preliv, belanca sa lukom, preliv, krastavčići, preliv, izmrvljena žumanca.

Pročitajte: Cecina slavska sarma oduševila, posle ovog recepta drugi vam neće biti potreban

Ukoliko želite, možete da ponovite redosled, ili pak da ga promenite.

Važno je da na dnu bude krompir. Gornji “sprat”, koji treba da liči na cvet mimoze, možete da pospete žumancima, mada je tu najčešće sir – kačkavalj, gauda, može i ementaler, u svakom slučaju neki srednje tvrdi “od kog nastaju lepe froncle kada se izrenda”.

Kubura je svoju “mimoza tortu” ukrasio rotkvicom i grančicama divljeg origana.

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs ATA Images

Pročitajte još