Borovnice - moćan sastojak u borbi protiv starenja

Borovnice - moćan sastojak u borbi protiv starenja

Autor: | 01/09/2020

0

Borovnice - ovo zdravo voće čudesne indigo boje izvor je vitamina C, koristi se kao prirodni aspirin, a sve češće nalazi se i u sastavu proizvoda za negu

Poznato je da mnoge namirnice imaju značajno mesto u „beauty“ industriji, a jedan od primera su borovnice. Među njihovim glavnim adutima su bioflavonoidi, supstance koje se sintetizuju samo u biljkama i veoma su moćan antioksidans. Poznati su po antiinflamatornim svojstvima, a vrlo su korisni i za detoksikaciju. Kada se nađu u kremama za lice, predstavljaju odličnu preventivu starenja kože.

Antioksidansi čuvaju ćelije od oksidativnih oštećenja i ubrzanog starenja, koje je posledica delovanja slobodnih radikala. U preparate namenjene problematičnoj koži, sklonoj upalama ili aknama, flavonoidi se stavljaju zato što ubrzavaju njen oporavak. Deluju tako što smanjuju proizvodnju molekula koji doprinose razvoju upalnih stanja.

Pročitajte: Namirnice koje sprečavaju starenje

Borovnice sadrže mnogo vitamina C, koji se odavno koristi u proizvodima za negu zahvaljujući snažnom antiejdž i antioksidativnom efektu. Preparati koji ga sadrže štite kožu od fleka, znatno poboljšavaju hidrataciju, a bitno utiču i na prirodnu sintezu kolagena, čime usporavaju starenje.

Ulje od borovnice često se koristi u kremama i losionima za bebe, kao i u preparatima za negu tela. Njihova struktura je uglavnom bogata, formulacije su hranljive i namenjeni su svim tipovima kože. Ukoliko je koža iritirana, zahvaljujući njima brzo će se umiriti i oporaviti, a usporiće i njeno starenje.

Kad se vratimo na početak priče, gde smo pomenuli zdravlje, podsetićemo vas na bezbroj puta ponovljenu tvrdnju da je šaka borovnica isto što i šaka zdravlja. Sto grama voća čija je boja tako intenzivna zbog visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata sadrži samo 57 kalorija.

Komentari (0)

Loading
Brankica Treskavica guliver/getty

Pročitajte još

Najnovije vesti