Da li je bezkofeinska kafa korisna ili štetna?

Da li je bezkofeinska kafa korisna ili štetna?

Autor: | 21/10/2020

0

Bezkofeinska kafa - da ili ne? 

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka u svetu. Mnogi ljudi vole da pije kafu, ali iz nekog razloga žele da ograniče unos kofeina. Neki žele da izbace kofein jer dobijaju povećanu aritmiju srca, drugi pate od visokog krvnog pritiska, treći prosto odlučuju da pređu na zdravije alternative. Za sve njih bezkofeinska kafa je odlična alternativa. Međutim, da li je ova vrsta kafe toliko korisna ili je istina malo drugačija?

Šta predstavlja bezkofeinska kafa i kako se pravi?

Kafa bez kofeina pravi se od zrnaca kafe, pri čemu se 97% kofeina uklanja. Zrnca kafe se ispiraju u rastvaraču, dok se kofein ne izvuče, nakon toga se rastvarač uklanja. Kofein takođe može biti uklonjen pomoću ugljen dioksida ili filtera sa drvenim ugljem, piše "Bonapeti".

Pročitajte: Kafa je zdrava samo kada je ovako pripremljena

Koliko kofeina ima u bezkofeinskoj kafi?

Bezkofeinska kafa sadrži malu količinu kofeina čak nakon obrade, obično oko 3 mg po šolji. Nedavno proučavanje je ustanovilo da jedna šoljica (180 ml) bezkofeinske kafe sadrži 0-7 mg kofeina. Sa druge strane, u zavisnosti od vrste kafe, metoda pripreme i veličina jedne srednje velike šolje normalne kafe sadrži oko 70-140 mg kofeina.

Koje su koristi?

Bezkofeinska kafa je puna antioksidansima i hranljivim materijama. Može da pomogne u sprečavanju bolesti srca, nekih vrsta raka i dijabetes tip 2. Jedna šolja bezkofeinske kafe obezbeđuje 2.4% preporučljivog dnevnog unosa magnezijuma, 4, 8% kalijuma i 2.5% niacina ili vitamina B3.

Istraživanja ljudskih ćelija takođe pokazuju da bezkofeinska kafa možete da zaštiti neurone u mozgu. Ovo može da pomogne u sprečavanju razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Sa druge strane, sam kofein je povezan sa smanjenim rizikom od demencije.

Pročitajte: Uz ova dva sastojka, kafa neće biti samo uživanje već i saveznik u smanjenju kilograma

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty