Miriše na jesen: Aromatični kuglof sa začinima koji će vas oduševiti

Miriše na jesen: Aromatični kuglof sa začinima koji će vas oduševiti

Autor: | 14/11/2021

0

Recept za kuglof sa orasima, suvim voćem i đumbirom

Kuglof, najstariji modelirani kolač, poslednjih godina doživljava pravu renesansu. Za ovu poslasticu, koju su u naše krajeve pre mnogo vekova doneli Nemci, a osvojila je i ostatak sveta, postoji najmanje četiri stotine recepata. Međutim, oblik može biti – samo jedan.

Nekada je bio nezaobilazan na porodičnoj trpezi, naročito na severu zemlje. Odlično se slaže sa belom kafom ili šoljom toplog čaja, pa asocira na hladnije dane, praznike i toplu domaću atmosferu. Postoje bečki, carski, mramorni, vinski, šareni kuglof, da pomenemo tek nekoliko, a nećete odoleti ni ovom koji se našao na HELLO! repertoaru.

Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu

Shutterstock

 

Recept za kuglof sa začinima

Istopite kockicu maslaca i njime premažite dekorativni kalup za kuglof, prečnika 22 cm; dobro ga pospite brašnom i odstranite višak.

Ubacite 200 g maslaca u kesu za zamrzivač i pritiskajte rukama da omekša. Zatim mutite maslac sa 200 g šećera i prstohvatom soli da dobijete penastu smesu. Dodajte 4 žumanca; zasebno umutite belanca u sneg.

Uspite 200 g prosejanog brašna, 8 g praška za pecivo i prstohvat đumbira u prahu (dozirajte količinu prema ukusu).

Potopite 50 g suvog grožđa u rum na najmanje 10 minuta. Isecite na krupnije komade 10 suvih kajsija i 4 velike urme. Ocedite suvo grožđe, ostavite ga da se osuši, pa ga pomešajte sa kajsijama i urmama i na kraju sve pospite brašnom.

Dodajte suvo voće i 60 g seckanih oraha u smesu sa žumancima, a zatim je dobro sjedinite sa belancima.

Sipajte smesu u kalup i pecite u rerni 1 sat na 180℃. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a potom izvadite kuglof iz kalupa i ostavite ga da odstoji 4 do 5 sati pre nego što ga pospete šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti