Prhko testo – recept koji uspe svaki put
Uvek mesite hladnim rukama i ostavljajte ga da dugo stoji. Prateći uputstva vrhunskih poslastičara, dobićete maksimalno hrskavo i aromatično testo.
Mera i saveti
Za jednu krostatu (prečnika 24 cm) ili za oko 20 keksića (prečnika 6 cm) potrebno je 250 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera i 2 žumanca. Maslac preradite veoma hladnim rukama jer toplota menja njegovu strukturu i ukus. Prhko testo mora da odstoji bar 1 sat u frižideru, ali, da bi se sastojci bolje sjedinili, pripemite ga dan ranije i ostavite da odstoji preko noći.
Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu
Getty Images
Prhko testo - recept
1. Na radnoj površini brašno pospite u polukrug; sa unutrašnje strane sipajte šećer, a zatim hladnim rukama dodajte maslac, koji ste izvadili iz frižidera i isekli na kockice, pa ga sjedinite sa šećerom i brašnom.
2. Dodajte i žumanca i brašno, malo pomalo.
3-4. Mesite testo da postane glatko i ujednačeno. Umotajte ga u streč-foliju i stavite u frižider.
5. Omekšajte testo pre nego što ga razvučete.
6. Razvucite testo između 2 lista papira za pečenje, tako ne morate da dodajete još brašna. Da biste ga razvukli na ujednačenu debljinu, pustite da oklagija ide preko dve paralelno postavljene varjače.
7. Kako biste napravili keksiće, razvucite testo na 1 cm debljine; smanjite debljinu za krostate i mini-tart.
8. Pecite keks u rerni 10 do 12 minuta na 180℃.
Slične Vesti
Lako da lakše ne može: Čokoladni tart bez pečenja
Recept za čokoladni tart uštedeće vam vreme i novac
30/03/2021
Saznajte višePročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)