Osnovi koraci: Recept za najbolje prhko testo

Osnovi koraci: Recept za najbolje prhko testo

28/08/2021

0

Prhko testo – recept koji uspe svaki put

Uvek mesite hladnim rukama i ostavljajte ga da dugo stoji. Prateći uputstva vrhunskih poslastičara, dobićete maksimalno hrskavo i aromatično testo.

Mera i saveti

Za jednu krostatu (prečnika 24 cm) ili za oko 20 keksića (prečnika 6 cm) potrebno je 250 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera i 2 žumanca. Maslac preradite veoma hladnim rukama jer toplota menja njegovu strukturu i ukus. Prhko testo mora da odstoji bar 1 sat u frižideru, ali, da bi se sastojci bolje sjedinili, pripemite ga dan ranije i ostavite da odstoji preko noći.

Pročitajte: Kraljica čokoladnog užitka - Donosimo vam originalan recept za čuvenu Saher tortu

Getty Images

 

Prhko testo - recept

1. Na radnoj površini brašno pospite u polukrug; sa unutrašnje strane sipajte šećer, a zatim hladnim rukama dodajte maslac, koji ste izvadili iz frižidera i isekli na kockice, pa ga sjedinite sa šećerom i brašnom.

2. Dodajte i žumanca i brašno, malo pomalo.

3-4. Mesite testo da postane glatko i ujednačeno. Umotajte ga u streč-foliju i stavite u frižider.

5. Omekšajte testo pre nego što ga razvučete.

6. Razvucite testo između 2 lista papira za pečenje, tako ne morate da dodajete još brašna. Da biste ga razvukli na ujednačenu debljinu, pustite da oklagija ide preko dve paralelno postavljene varjače.

7. Kako biste napravili keksiće, razvucite testo na 1 cm debljine; smanjite debljinu za krostate i mini-tart.

8. Pecite keks u rerni 10 do 12 minuta na 180℃.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Getty Images

Slične Vesti

Pročitajte još