Bellini koktel - izvrstan i za oko i za nepca, idealan za svako doba dana, inspirisan je bojom i imenom slavnog venecijanskog slikara
Klasičan italijanski koktel jasno definisanog ukusa kreirao je Đuzepe Ćiprijani, vlasnik “Harry’s Bara” u Veneciji, 1934. godine. Nazvao ga je „Bellini“ jer je imao specifičnu ružičastu boju, istu kao toga koju je nosio svetac na jednoj slici Đovanija Belinija, čuvenog umetnika iz 15. veka. Osvežavajuće piće dobro se slaže sa krostinima od palente i kremastim bakalarom, sirevima intenzivnog ukusa poput buđavih, salatom od hlapova i goveđim karpačom (još jedna Ćiprijanijeva čuvena kreacija).
Pročitajte: Recept za domaći sirup koji podiže imunitet i vraća snagu posle prehlade
Getty Images
Recept
120 ml proseka
60 ml pirea od svežih belih breskvi
Priprema
Sipajte pire od breskvi u čašu za šampanjac, a zatim polako dodajte proseko.
Mešajte lagano dugačkom barskom kašikom.
Za pire od breskvi
Oljuštite 500 g belih breskvi i potopite ih jednu po jednu u 250 ml vode sa 30 ml soka od limuna.
Izmiksirajte sve sa 4 kockice leda i 1 kašikom kristal šećera kako biste uspostavili ravnotežu sa količinom šećera u voću.
Dodajte 2 maline da dobijete tipičnu boju (ukoliko breskva nije dovoljno ružičasta).
Pročitajte: Hari i Megan obožavaju ovu kombinaciju - Napravite kolač od zove i limuna
Getty Images
5 koraka do savršenstva
Izvrsnost Za jedan ovako jednostavan miks sa niskim sadržajem alkohola neophodno je da proseko bude veoma kvalitetan.
Aroma Breskve moraju da budu zrele; pire treba pripremati na licu mesta.
Temperatura Da bi se istakla delikatnost ukusa, koriste se hladni sastojci i zaleđena čaša za šampanjac.
Pena Formira se prilikom mešanja i ostaje u čaši kao dekoracija.
Ravnoteža Radi postizanja balansa između slatkog i kiselog, kao i eventualnog dodavanja šećera, pire od breskvi uvek treba probati.
Pročitajte: Neodoljive tartalete sa jagodama i kremom
Getty Images
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)