Predlog za uskršnji ručak koji će cela porodica obožavati...
Jaja smo ofarbali, smislili smo poslastice, obavili sva „zečja posla“, a sad – ono glavno! Uskršnja nedelja je pred nama, dan kada domaćice treba da pokažu svu raskoš svog kulinarskog talenta.
Imamo jedan „rustični“ predlog za prave gurmane. Naslovnu ulogu igra jagnjetina, i to medena!
Za četiri osobe
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme kuvanja: tri sata
Pročitajte: Brz i kreativan recept kojim ćete obradovati vaše mališane za Uskrs
Getty images
SASTOJCI
- 4 kašike meda
- 300 ml belog vina
- 4 veća lovorova lista
- 4 grančice svežeg ruzmarina
- 12 čenova belog luka, neoljuštena, koje ćete preseći na pola
- so i sveže samleveni crni biber
- 1.9 kg jagnjeće plećke
- 4 glavice crnog luka, iseckane na krupnije kriške
- 200 ml supe od jagnjećih kostiju
- 800 g krompira, oljuštenih i isečenih na kriške debljine 2 cm
Za salsu verde
- manja veza svežeg peršuna, iseckanog tako da dobijete 6 kašika
- 2 kašike suvog iseckanog kapara
- 4 inćuna iz konzerve, iseckanih
- 2 kašike maslinovog ulja
Pročitajte: Italijanski recept star pet vekova pravi je izbor za uskršnju trpezu
Getty images
PRIPREMA
Dve kašike meda sipajte u veliku plastičnu kesu, dodajte vino, lovorov list, ruzmarin i beli luk, posolite, pobiberite i protresite da se sve dobro izmeša.
Na jagnjetini nožem napravite nekoliko rezova iste dužine, dodajte meso u kesu sa smesom, dobro je zatvorite i stavite u pleh za pečenje. Ostavite da stoji najmanje tri sata u frižideru (može i preko noći), i jednom ili dvaput prevrnite kesu kako bi se medeni miks dobro upio u meso sa svih strana.
Sat vremena pre pripreme izvadite meso iz frižidera i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Izvadite kesu iz pleha, poređajte kriške krompira po dnu, a preko njih kriške crnog luka. Na sve to postavite jagnjetinu i prelijte smesom iz kese. Prekrijte folijom ceo pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se dva i po sata peče na160°C.
Kada izvadite iz rerne, lagano uklonite foliju, meso prelijte jagnjećom supom, potom premažite preostalim medom. Pecite još 30 minuta, dok ne dobije lepo zlatnosmeđu boju i ne počne da se odvaja od kostiju.
Za salsu verde, pomešajte sve sastojke i sipajte u manju činiju. Jagnjetinu isecite na trake, servirajte zajedno sa krompirom i lukom, prelijte sokom koji je ostao od pečenja i salsom.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)