Teleća vekna s ukusima šume i mirisom borovine recept je šefa Alehandra Saravije koje može predstavljati savršeno predjelo ili glavno jelo, jer mesnu veknu vole čak i najizbirljiviji. Od punjene do one „ušuškane” u sosu od paradajza, pa sve do velington varijacije, vekna daje mogućnost svakom šefu da se iskaže.
Kako je i daje januar, mesc praznika, ovog puta predstavljamo vam recept s pinjolima, koji donose miris borovine.Za recept se pobrinuo šef Alehandro Saravija, koji se iz rodnog Perua otisnuo na osmogodišnje usavršavanje po svetu. Na tom putu radio je, između ostalih, i sa velikim inovatorom Hestonom Blumentalom – u njegovom restoranu „Fat Duck”, a zatim i u pariskom „Les Ambassadeurs”. Nakon toga, odlazi u Australiju, gde radi u sidnejskim restoranima „Pier”, „Salon Blanc” i „Opera bar”.
Pročitajte: Zašto ne treba čuvati hleb u kesi?
Alehandro je pokrenuo i svoju kompaniju „A taste of Peru”, s kojom želi da promoviše svoju zemlju kroz autentične sastojke, ukuse i kulinarske tehnike. U tome su mu umnogome pomogle degustacijske noći pod nazivom Modern Peruvian Cuisine, koje su jedno vreme bile veliki hit u Sidneju. Pre devet godina otvorio je svoj restoran „Morena”, koji tamošnji gastro kritičari nazivaju kao ultrakul mesto za sve ljubitelje fine dininga. Ovom prilikom donosimo vam jedno, ne tako moderno, jelo koje će svojim šumskim ukusima sigurno osvojiti vaše goste.
Teleća vekna s bukovačom i pinjolima
Sastojci: (za 6 porcija)
* 800 g mlevene teletine
* 100 g sveže pileće kobasice
* 150 g bukovače
* 80 g pinjola
* 150 g mladog crnog luka
* 2 jajeta
* 2 kašike senfa
* 2 sušena paradajza u ulju
* 1 čen belog luka
* 2 veća parčeta starog hleba
* 2 dl mleka
* so, biber, ulje
Pročitajte: Najtraženiji recept ovih dana - Beskvasni hleb
Photo by Angele J from Pexels
Priprema:
Na dve kašike ulja sotirajte pečurke i sitno seckani mladi i beli luk.
Dodajte seckani sušeni paradajz, posolite, pobiberite i ostavite sa strane.
Iscedite hleb i dodajte ga u posudu s teletinom, kobasicom, sotiranim pečurkama. Jedan deo pinjola (oko 10 grama) grubo iseckajte i ubacite u smesu. Na kraju dodajte jaja, senf, posolite i pobiberite. Dobro izmešajte da se sjedini.
Smesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenjem. Po celoj površini vekne pospite pinjole i utisnite ih u smesu. Premažite uljem. Pecite 50 minuta u zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki na 200 stepeni. Povremeno premažite uljem. Poslužite uz salsu od paradajza i paprike ili uz sos od pečuraka.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)