Sočna vekna koju će voleti čak i najizbirljiviji

Sočna vekna koju će voleti čak i najizbirljiviji

Autor: | 29/01/2021

0

Teleća vekna s ukusima šume i mirisom borovine recept je šefa Alehandra Saravije koje može predstavljati savršeno predjelo ili glavno jelo, jer mesnu veknu vole čak i najizbirljiviji. Od punjene do one „ušuškane” u sosu od paradajza, pa sve do velington varijacije, vekna daje mogućnost svakom šefu da se iskaže.

Kako je i daje januar, mesc praznika, ovog puta predstavljamo vam recept s pinjolima, koji donose miris borovine.Za recept se pobrinuo šef Alehandro Saravija, koji se iz rodnog Perua otisnuo na osmogodišnje usavršavanje po svetu. Na tom putu radio je, između ostalih, i sa velikim inovatorom Hestonom Blumentalom – u njegovom restoranu „Fat Duck”, a zatim i u pariskom „Les Ambassadeurs”. Nakon toga, odlazi u Australiju, gde radi u sidnejskim restoranima „Pier”, „Salon Blanc” i „Opera bar”.

Pročitajte: Zašto ne treba čuvati hleb u kesi?

Alehandro je pokrenuo i svoju kompaniju „A taste of Peru”, s kojom želi da promoviše svoju zemlju kroz autentične sastojke, ukuse i kulinarske tehnike. U tome su mu umnogome pomogle degustacijske noći pod nazivom Modern Peruvian Cuisine, koje su jedno vreme bile veliki hit u Sidneju. Pre devet godina otvorio je svoj restoran „Morena”, koji tamošnji gastro kritičari nazivaju kao ultrakul mesto za sve ljubitelje fine dininga. Ovom prilikom donosimo vam jedno, ne tako moderno, jelo koje će svojim šumskim ukusima sigurno osvojiti vaše goste.

Teleća vekna s bukovačom i pinjolima

Sastojci: (za 6 porcija)
* 800 g mlevene teletine
* 100 g sveže pileće kobasice
* 150 g bukovače
* 80 g pinjola
* 150 g mladog crnog luka
* 2 jajeta
* 2 kašike senfa
* 2 sušena paradajza u ulju
* 1 čen belog luka
* 2 veća parčeta starog hleba
* 2 dl mleka
* so, biber, ulje

Pročitajte: Najtraženiji recept ovih dana - Beskvasni hleb

Photo by Angele J from Pexels

 

 

Priprema: 

Hleb namočite u mleko. Očistite bukovače i naseckajte ih na kockice.
Na dve kašike ulja sotirajte pečurke i sitno seckani mladi i beli luk.
Dodajte seckani sušeni paradajz, posolite, pobiberite i ostavite sa strane.
Iscedite hleb i dodajte ga u posudu s teletinom, kobasicom, sotiranim pečurkama. Jedan deo pinjola (oko 10 grama) grubo iseckajte i ubacite u smesu. Na kraju dodajte jaja, senf, posolite i pobiberite. Dobro izmešajte da se sjedini.


Smesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenjem. Po celoj površini vekne pospite pinjole i utisnite ih u smesu. Premažite uljem. Pecite 50 minuta u zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki na 200 stepeni. Povremeno premažite uljem. Poslužite uz salsu od paradajza i paprike ili uz sos od pečuraka.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još