Da ne bole ni stomak ni glava: Saveti za uživanje u prazničnoj trpezi

Da ne bole ni stomak ni glava: Saveti za uživanje u prazničnoj trpezi

Autor: | 27/04/2019

0

Ukoliko ste od onih koji tokom prazničnih dana "nemaju meru", a posle toga ih danima bole stomak i glava, poslušajte savete koji će vam pomoći da zaista uživate u prazničnim danima, bez naknadnih tegoba.

Napravite spisak pre kupovine

Kako su prodavnice prepune primamljivih namirnica, najbolje je da se pridržavate unapred pripremljene liste i u korpu stavljate samo ono što vam je zaista i neophodno.

Jedite polako

Pažljivo žvaćite svaki zalogaj i sačekajte da se hrana slegne, pre nego rešite da nastavite. Budite svesni hrane koja je oko vas i onoga što vas nagoni na jelo. Bilo da je u pitanju kutija čokolade, švedski sto ili sarme i pečenje na slavi, razmislite pre nego što drugi put napunite tanjir.

Kombinujte namirnice

Preporuka je da nakon ručka odmorite makar sat vremena, pa tek onda da pređete na dezert. Pritom, nemojte probati sve slatkiše, već se opredelite za jedan.

Klasičan jelovnik učinite zdravijim. Na primer, umesto proje sa sirom i suhomesnatim proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu.

Umesto raznih soseva i teških "salata" i rolata, neka se na vašoj trpezi nađe što više svežeg povrća. U sarmu ne stavljajte suvo meso nego pred kraj kuvanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima. Jedite meso, ali bez kožice, na primer.

Odlučite se za jedno alkoholno piće - ili aperitiv ili čaša alkohola uz obrok, ne jedno i drugo.

Fizička aktivnost

Smislite porodičnu zanimaciju koja će uključiti zajedničku fizičku aktivnost. U isto vreme možete da se zabavite, ali i potrošite pojedene kalorije. Takođe, napravite kratku šetnju pre ručka ili ustanite pola sata ranije i trčite. Koristite stepenice umesto lifta.

Ublažite nadimanje i sprečite mučninu

Gorki sastojci pospešuju varenje. Zato posle jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke. Takođe, važno je da umirite stomak i podstaknete njegov rad kako bi hrana brzo otišla u creva. U tome će pomoći kašičica matičnjaka na kocki šećera ili kapi koktela od gorkih biljaka, kima, kamilice, nane i matičnjaka.

Sedite uvek pravo da vam se želudac ne bi zavezao. Pomoći će i tablete sa sastojcima koji neutrališu kiselinu, a najbolji su magnezijum i aluminijum u kombinaciji.

Izlečite mamurluk

Ako ipak volite dosta da popijete, gledajte da se dobro naspavate i da unosite dosta tečnosti, sveže ceđene voćne sokove i vitamin C. Efikasno je i naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom.

Ako se ipak prejedete...

Posle prejedanja izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kao i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka, nekoliko badema, ćuretinu i suve kajsije. Takođe, u smanjenju nadutosti mogu da vam pomognu probiotski jogurt, čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu ili čaj od nane ili matičnjaka.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: ishrana praznik