Evo kako jednostavnim hodanjem skinuti višak kilograma

Evo kako jednostavnim hodanjem skinuti višak kilograma

14/10/2019

0

Redovnim vežbanjem lakše ćemo izgubiti težinu, a ukoliko niste ljubitelj napornih treninga, onda je za vas idealan oblik vežbanja koji ima mnogo dobrobiti - hodanje.

Ako dok hodate primenite nekoliko trikova, od njega ćete imati još više koristi.

1. Budite uspravni

Neka vaše uši i ramena budu u ravni s vašim kukovima. Uspravno stajanje ima i druge prednosti - zahvaljujući njemu izgledate mlađe i mršavije, a čak vam može pomoći da se osećate energičnije.

2. Opustite šake

Umesto da stisnete šake, čime trošite energiju koju možete utrošiti na dodatno hodanje, opustite ih.

3. Neka vam korak bude kratak

Duži koraci mogu povećati rizik od ozlede zglobova. Tokom hodanja potrudite se da vam broj koraka u minutu bude što veći.

4. Uvodite promene

Izvođenje aktivnosti na isti način iz dana u dan može postati dosadno, a i vaše telo se može naviknuti na rutinu, što će dovesti do toga da ne mora naporno raditi da bi dovršilo vežbu. Posledica navikavanja biće i sagorevanje manjeg broja kalorija, piše zadovoljna.hr.

Da biste to sprečili važno je menjati rutinu kako vaši rezultati ne bi stagnirali. Za bolji učinak menjajte rutu kojom hodate, brzinu i dužinu hoda. Što više varirate, rezultati će biti bolji.

5. Uključite intervale

Iako vam intervalni trening možda zvuči komplikovano, on je daleko od toga. Tokom hodanja dovoljno je promeniti brzinu kojom se krećete. Npr., ako ste se odlučili da pešačite 30 minuta, hodajte pet minuta umerenim tempom, nakon čega jedan minut hodajte najbrže što možete, a zatim se opet vratite na umereni tempo i ponavljajte ovo do kraja šetnje.

6. Uputite se u brda
Hodanjem uzbrdo možete značajno povećati potrošnju kalorija, a što je veći nagib, to će biti i veći izazov za vaše mišiće. Vikendom se zato uputite u neko brdo ili planinu u vašoj blizini. Osim što ćete uživati u prirodi i društvu, brže ćete videti rezultate vašeg rada. Hodanje uzbrdo ne samo da će vam pomoći u gubitku težine, nego i u toniranju i učvršćivanju vaše zadnjice.

Naravno, ako imate problema s leđima i kolenima, ovakvo hodanje možda nije prikladno za vas pa se obavezno posavjetujte s vašim lekarom.

7. Takmičite se sami sa sobom

Bez obzira koliko je spor ili brz vaš trenutni ritam hodanja, uvek možete raditi na povećanju brzine kojom se krećete u šetnji. Što je veća brzina, više ćete kalorija sagorevati. Ako niste sigurni kako povećati brzinu, pokušajte svojim uobičajenim tempom prošetati kilometar i po i zapamtite vreme. Sledeći put kada krenete u šetnju pokušajte da se krećete malo brže i pređite istu rutu za 30 sekundi brže.

hellomagazin.rs/Stana Luković guliver/thinkstock
Tagovi: hodanje sport

Pročitajte još