10 stvari koje treba izbegavati pre odlaska na spavanje

10 stvari koje treba izbegavati pre odlaska na spavanje

Autor: | 25/03/2020

0

Kvalitetan san je najbitniji za dobar imunitet, a ove stvari izbegavajte pre odlaska na počinak

Nema potrebe naglašavati kolika je važnost dobrog sna. To svi znamo. Pored toga što obnavlja energiju, odmor tokom noći utiče na funkcionisanje imunog sistema i na raspoloženje. Kvalitet sna zavisi i od intenziteta naših aktivnosti tokom dana, od hrane i pića koje unosimo, ali i mere u kojoj razne situacije opterećuju naš mozak. Međutim, insomniju često mogu da uzrokuju neke sitnice za koje nikad ne bismo rekli da bi mogle da zasmetaju. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da izbegavate pre nego što krenete na spavanje.


Smartfon, laptop, tablet…

Zaboravite ih. Korišćenje ovih malih elektronskih uređaja i gledanje televizije iz kreveta može ozbiljno da poremeti san. Stručnjaci tvrde da sve što emituje plavičastu svetlost sa ekrana treba da isključite bar sat vremena pre nego što legnete, jer ona usporava proizvodnju melatonina koji opušta telo.

 

Lekovi

Ako iz zdravstvenih razloga morate da uzimate određene lekove ili suplemente, potrudite se da to činite mnogo pre odlaska na spavanje. Jer, neki medikamenti počinju da reaguju nekoliko sati kasnije, pa mogu da prouzrokuju tegobe koje ometaju i stomak i san.

 

Kafa

Poznato je da kofein može da nas drži budnim, mada kod nekih ljudi uopšte nije delotvoran, čak ni onaj koji se koristi za energetska pića. Ipak, trudite se da posle večere ne konzumirate ništa što miriše na kafu. Imajte na umu da se kofein zadržava u telu čak 12 sati.

 

Čokolada

Da, slatka je i neodoljiva, ali i ona se sastoji od kofeina. Sadrži i visok procenat kakaa, koji takođe ume da podigne adrenalin. Ima u sebi i stimulant teobromin, važan za pravilan rad srca. S druge strane, čokolada nije loš izbor ako planirate neke druge noćne aktivnosti, one za koje je potrebno uzbuđenje…

 

Začinjena i masna hrana

Obilna večera opterećuje želudac, ali i mozak. Nije slučajno što doktori posle takvih obroka preporučuju neku laganu šetnju, a ne odmor, za koji se inače odlučuje većina ljudi. Idealno bi bilo ako možete da večerate dva sata pre spavanja, jer tako telo ima više vremena da apsorbuje korisne sastojke. Ako već morate da prevarite u stomak, neka to bude, na primer, šolja mleka.

Alkohol i cigarete

Ako popijete koju čašicu više, pa osetite da vam se oduzimaju noge, to uopšte ne mora da znači da ćete odmah utonuti u san. Alkohol je diuretik zbog kojeg ćete često odlaziti do toaleta kada vas potrebe probude. Čaša vina na kauču nije loša ideja, ali – ne više od toga. I izbegavajte cigarete. Iako mnogi vole da zapale bar jednu pre spavanja kako bi se opustili, nikotin i duvan su takođe saveznici insomnije.

 

Preterana fizička aktivnost

Verovatno ste već čuli da naporni večernji treninzi nekim sportistima i rekreativcima garantuju dobar san, dok drugi jedva uspevaju da se opuste, mahom zato što preteruju sa vežbanjem u kasne sate, ne znajući da to može da izazove kontraefekat. Ali, laganije aktivnosti u pristojno vreme tokom večeri vam neće škoditi.

Ljubimci na jastuku

I njih izbacite. Svako ko ima psa ili mačku zna koliko vole da se ušunjaju pod jorgan, ali, naši mali krzneni prijatelji su uglavnom nemirni i često se bude. A onda probude i nas iz najslađeg sna. Takođe, spavanje sa ljubimcima nije preporučljivo zbog mogućih alergija.

Svađa pred spavanje

Postoji savršeno dobar razlog zbog kojeg se parovima govori da ne idu ljuti u krevet. Stres je glavni uzročnik nesanice. Ako je prepirka bila žučna i glasna, nivo kortizola i ostalih hormona stresa počinje da raste. Kada smo ljuti, čak i ako nakon svađe samo ćutimo, u našem mozgu se rat nastavlja raznim mislima. Zato sve probleme rešavajte ranije.

Previše uzbuđenja

Neko voli da razmenjuju poruke, neko da hekla ili štrika, a nekome je knjiga najbolji drug pre nego što ih obuzme san. Ali, ne treba preterivati. Mnogima se desi da se začitaju, posebno ako im se u rukama nađe dobar triler, pa se iznenade kad bace pogled na sat i vide da će uskoro svanuti. Dakle, nemojte preterivati, već odvojite neko normalno vreme za dobru knjigu.

Snežana Ilić Guliver/Getty
Tagovi: san zdravlje