Saveti zlata vredni: Kako pobediti anksioznost

Saveti zlata vredni: Kako pobediti anksioznost

27/03/2020

0

Kako pobediti anksioznost, bolest modernog doba

Kako najlakše definisati anksioznost? Da li je to konstantna strepnja da će se nešto loše dogoditi nama ili bliskoj osobi, strah da se ne obrukamo pred drugima jer smatramo da ne možemo da obavimo neki zadatak, osećaj da ćemo u jednom trenutku eksplodirati i izgubiti kontrolu? Beznađe, neobjašnjiva tuga, pogubljenost, zbunjenost, iracionalni strahovi ili neprihvaćenost normalna su osećanja koja mogu da se jave posle stresnih ili bolnih situacija. Ipak, ako vas bilo šta od nabrojanog drži duže od nedelju dana, morate biti svesni da imate problem kojem treba ozbiljno da se posvetite.

Naučno dokazano: Koje aktivnosti suzbijaju depresiju i anksioznost

Osobe koje pate od ovog poremećaja plaše se zatvorenog prostora, preterano brinu o svemu, posebno o tome šta drugi misle o njima, imaju napade panike i razne psihosomatske tegobe, pomenimo tek otežano varenje, glavobolju, visok krvni pritisak. No, svemu tome može se stati na put.

Kako da razlikujete trenutnu anksioznost i poremećaj?

Možda ne bi bilo loše da za početak promenite način ishrane. Svakodnevno uzimajte kompleks vitamina B, jer on podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, i na taj način pomaže organizmu da se izbori sa stresom. Meditacija može biti od velike pomoći, jer - šta ako je sve loše samo u našoj glavi? Naučite da pravilo dišete, a potom se, uz pomoć meditativnih tehnika, oslobodite loših misli i fokusirajte se na sadašnjost, a ne na ono što je prošlo i što tek treba da se desi. Pravljenje najgorih scenarija može samo da produbi problem. Ukoliko na vreme ne izađete iz tog začaranog kruga, lako možete upasti u kandže depresije, jer je ona u tesnoj vezi sa anksioznošću.

Tamara Krcunović: Živimo u veku anksioznosti


Smanjite unos napitaka koji imaju visoku koncentraciju kofeina, kao što su kafa, zeleni čaj ili koka-kola. Potrebno vam je dovoljno sna i odmora. Tako ćete sačuvati imunitet i pojačati energiju, koju možete da iskoristite za bavljenje nekim sportom ili hobijem.

Ovako je Ema Stoun pobedila “čudovište” anksioznosti

Mark Tven je jednom prilikom rekao: „Brinule su nas mnoge stvari, a većina njih nikad se nije ni dogodila“. Dakle, prestanite da preterano brinete i tražite probleme tamo gde ih nema. Ne dozvolite da život prolazi pored vas, već ga živite punim plućima.

Snezana Ilic/Marija Milenković Guliver/Getty
Tagovi: anksioznost

Pročitajte još

Najnovije vesti