Kako da razlikujete trenutnu anksioznost i poremećaj?

Anksioznost je u današnje vreme sve češća među ljudima i gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za ovaj poremećaj.

Međutim, osećati se povremeno anksiozno ili patiti od anksioznosti su dve vrlo različite stvari.

Prvi vid predstavlja svakodnevnu brigu, dok drugo stanje počinje s razmišljanjem koje će postati vaše svakodnevno raspoloženje, stiskajući vas i gušeći, ponekad i s fizičkim simptomima poput lupanja srca i znojenja.

– Anksioznost je normalan deo života. Međutim, kad se proširi na sve aspekte života, a ne samo na trenutnu situaciju koja je izaziva, verovatno patite od anksioznog poremećaja – kaže dr. Kristal Li, psiholog s privatnom praksom.

Anksiozne misli ne nestaju

Osobe koje imaju anksiozni poremećaj brzo se uznemire u situacijama koje prijatelji, kolege ili porodica shvataju kao normalne ili one u kojima će se malo zabrinuti, kaže Li i dodaje:

– Vaša anksioznost je dugotrajna i uporna i čini se da se nikad neće “razbiti”. Kad anksioznost počne da utičati na vaš svakodnevni život i sposobnost da živite ispunjen život, to postaje problem – kaže psiholog.

Teskoba povezana s drugim simptomima

– Anksiozan poremećaj često se može manifestovati kroz mišićnu bol, nemir i umor – kaže psiholog Dejvid H. Barlov i dodaje da se ne iznenadite ako i vi osetite probavne smetnje.

– Anksiozni poremećaji mogu da dovedu do uznemirenog probavnog sistema, što uključuje dijareju, grčeve i gorušicu. Vaše telo je uvek u povišenom stanju anksioznosti, a veza creva i uma je vrlo jaka – kaže on.

Nedostatak pažnje

Nije retkost da se poremećaj zameni s poremećajem hiperaktivnosti, odnosno ADHD-om. To je zbog toga što se pojedinci s anksioznim poremećajem često teško fokusiraju.

– Neprestano ste “u svojoj glavi” i ometaju vas sve negativnosti i vaše opsesije koje tamo lutaju – dodaje psiholog.

Brinete se zato što se brinete

Mnogi anksiozni poremećaji pokreću specifične brige. Može vas zabrinuti nešto nepoznato, poput onoga što vam donosi budućnost, a ako patite i od fobije ona bi vas odmah mogla naterati da se bojite i pauka koji se spušta pred vama.

– Anksiozni poremećaj takođe može biti anksioznost zbog anksioznosti – kaže dr. Li.

Zvuči iscrpljujuće, ali za osobe s anksioznim poremećajima, zabrinutost može da postane ciklična i da dovede do još više briga, prenosi 24sata.hr.

hellomagazin.rsProfimedia

Više o temama: