Jedna šoljica espresa na dan mogla bi da nas zaštiti od podmukle bolesti koju u Srbiji ima oko 200.000 ljudi

Jedna šoljica espresa na dan mogla bi da nas zaštiti od podmukle bolesti koju u Srbiji ima oko 200.000 ljudi

Autor: | 13/08/2023

0

Espreso je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu. Za Italijane, koji su osmislili čitavu espreso filozofiju, čak je način života. Kažu, treba ga popiti s nogu, ekspresno, dok još ima krema na površini. Od ostalih vrsta kafe razlikuje se po načinu „izvlačenja“ iz zrna – dobija se prolaskom vode pod velikim pritiskom kroz mlevenu, usitnjenu kafu. To je posao koji treba prepustiti specijalizovanim aparatima.

Shutterstock

 

Iako bez kafe ne bismo mogli da zamislimo svakodnevicu, stručnjaci nas upozoravaju da bi prekomerno uživanje moglo da ostavi posledice po naše zdravlje. Međutim, prema poslednjim istraživanjima, jedna šoljica espresa na dan mogla bi da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti.

Shutterstock

 

Naime, naučnici iz Verone otkrili su da espreso utiče na tau-proteine koji se u prisustvu Alchajmerove bolesti deformišu i talože stvarajući problematične grupacije u ćelijama mozga. Iz zrna dve vrste kafe izdvojili su kofein, trigonelin, flavonoid genistein i teobromin, pomešali ih u epruveti i ostavili da stoje četrdeset sati. Posle tog vremena ustanovili su da je hemijska reakcija izazvala razgradnju tau-proteina, od kojeg je ostalo vidljivo tek nekoliko fibrila, mikroskopski sitnih končića u ćelijskom tkivu.

Pročitajte: Da li su kokice zdrave? Ovo je prava istina o omiljenoj grickalici

Sjajna vest za espresomane. Šoljica dnevno je sasvim u redu, možda i dve. Ne samo da će podići raspoloženje i obnoviti energiju, već su korisne i po zdravlje na duže staze.

Shutterstock

 

Alchajmerovu bolest u Srbiji ima oko 200.000 ljudi, a stručnjaci kažu da je podrška porodice najvažnija u borbi protiv protiv ovog neurološkog oboljenja koje poslednjih godina sve više zahvata mlađe od 60 godina.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Pročitajte još

Najnovije vesti