Da li smete da trenirate dok dojite?

Da li smete da trenirate dok dojite?

Autor: | 05/11/2020

0

Trening i dojenje, da li idu zajedno ili je ipak potrebno sačekati neko vreme, pitanje je na koje brojne žene širom sveta žele da znaju odgovor. Vežbanje tokom perioda dojenja nailazi često na predrasude, ali to je potpuno pogrešno. Iako mnogi smatraju da trening može da naškodi dojenju, odnosno proizvodnji mleka, to nije tačno.

Pročitajte: Nikola Rokvić - Zaprepašten sam da nekome smeta dojenje u javnosti

Kod dojenja je najbitnija zdrava i uravnotežena ishrana, kao i dovoljan unos tečnosti koji podstiče stvaranje meka. U toj fazi nema mesta za stroge dijete, ali svakako ima za sport i jedan ne tako agresivan trening, piše portal "Wall". Naime, u prvim mesecima života, majčino mleko je jedini izvor svih najvažnijih hranjivih sastojaka koji su bebama potrebni za zdrav razvoj. Samim tim svaka mama brine da li ima dovoljno mleka. Jako je važno da se mame u periodu dojenja hrane zdravo i izbalansirano. U svoju ishranu moraju da ubace mnogo vitaminima, mineralima i masnih kiselina.

A ono što mnoge novopečene mame zaboravljaju je fizička aktivnost. Bez obzira na kalorije koje dojenje iziskuje, trening je svakako preporučljiv. Jer tokom perioda dojenja, većina žena ima problema s hormonima. Upravo tu nastupa fizička aktivnost. Trening će svakoj mami pomoći da se pre svega bolje oseća, a samim tim i izgleda. Preporuka je da se svaka mama u početku bavi nekim oblikom sporta bar dva puta nedeljno. Više od toga nikako nije dozvoljeno, jer telo žene koja doji zahteva odmor, nikako preteran napor.

Pročitajte: Dojenje u javnosti još uvek tabu tema

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty