Velika studija: Značaj joda u ishrani dece i trudnica

Velika studija: Značaj joda u ishrani dece i trudnica

Autor: | 25/02/2023

0

Prilikom pominjanja vitamina i minerala, jod verovatno nije prvi kojeg se setimo, ali je potreban svakoj ćeliji ljudskog organizma. Neophodan je za pravilnu funkciju štitne žlezde i ima suštinski značaj za razvoj mozga i njegov pravilan rad.

Svetska zdravstvena organizacija procenila je da dvadeset miliona ljudi širom sveta ima poremećaje mentalnih funkcija (pamćenje, učenje) kao posledicu nedostatka joda u trudnoći, koja je, inače, mogla biti sprečena.

Pročitajte: Bez viška kilograma u trudnoći - Ana Ivanović podelila recept za superzdravu obrok salatu FOTO

Shutterstock

 

American Journal of Clinical Nutrition objavio je studiju ,,Dodatak joda poboljšava kogniciju kod blagih nedostataka joda kod dece”, čiji su autori Gordon, Rouz, Skif i drugi, koja potvrđuje blagotvorni učinak joda na mentalne sposobnosti.

U istraživanju je učestvovalo 184 dece uzrasta od 10 do 13 godina sa blagim deficitom joda. Bila su podeljena u dve grupe: grupa koja je uzimala jod kroz ishranu u dozi od 150 mikrograma i placebo grupa. Posle 28 nedelja deca koja su uzimala jod pokazala su znatno bolje rezultate na različitim memorijskim testovima u poređenju sa placebo grupom.

Shutterstock

 

Autori studije smatraju da jod ima veliku ulogu u postizanju maksimalnog intelektualnog potencijala dece i sugerišu da bi čak i blagi nedostatak ovog minerala mogao da spreči dostizanje punog intelektualnog potencijala deteta.

Jod doprinosi ne samo stvaranju, već i održavanju kognitivnih funkcija, koncentracije i pamćenja i neophodan je svim starosnim grupama.

Najbolji izvori joda su alge, morska riba, morski plodovi i jodirana so.

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Shutterstock

Najnovije vesti