Poznati dizajner preminuo u 42. godini od retkog oblika raka: Šta je tumor srca i koji su simptomi

Poznati dizajner preminuo u 42. godini od retkog oblika raka: Šta je tumor srca i koji su simptomi

Autor: | 29/11/2021

0

Virdžil Ablo, osnivač luksuznog „streetwear“ brenda „Off-White“ i prvi Afroamerikanac na čelu modne kuće „Louis Vuitton“, preminuo je u 42. godini od retkog i agresivnog oblika raka ‒ srčanog sarkoma.Bitku sa bolešću poslednjih godina vodio je u tišini.

‒ Svi smo šokirani ovom strašnom vešću. Virdžil nije bio samo genijalni dizajner, vizionar, on je bio i čovek s predivnom dušom i velikom mudrošću – rekao je Bernar Arno, predsednik i izvršni direktor konglomerata „LVMH“.

‒ Porodica „LVMH“ pridružuje se u ovom trenutku velike tuge i svi mislimo na njegove najmilije posle smrti njihovog supruga, oca, brata ili prijatelja – dodao je Arno. Virdžil Ablo iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Pročitajte: Tragedija za svet mode - Preminuo Kenzo Takada, korona uzela legendarnog dizajnera!

Guliver Getty Images

 

U septembru 2019. godine dizajner je otkrio da će po savetu lekara neko vreme pauzirati sa poslom. Nikada nije precizirao prirodu svoje bolesti koja je otkrivena tek sada kada je preminuo.

Srčani sarkom ili angiosarkom je tumor koji se stvara u srcu, navode stručnjaci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @virgilabloh

Virdžil Ablo preminuo je od retkog oblika raka

Prema Nacionalnom institutu za rak, angiosarkom je redak rak koji se razvija u unutrašnjoj sluznici krvnih i limfnih sudova. Najčešće se nalazi na koži, dojci, jetri i slezini, a može se pojaviti bilo gde u telu. Na sajtu medicinske ustanove se navodi da se tumori „mogu pojaviti na spoljašnjoj površini srca, unutar jedne ili više komora srca (intrakavitarno) ili unutar mišićnog tkiva srca“. Većina srčanih angiosarkoma se javlja u desnoj pretkomori, što utiče na priliv ili odliv krvi. Ako se tumor nalazi na perikardu, tankoj vrećici koja okružuje srce, tada se tečnost može nakupiti i uticati na sposobnost srca da pumpa krv.

„Stanford Health Care“ navodi oticanje stopala, nogu, gležnjeva i abdomena, kao i proširenje vratnih vena kao neke od mogućih simptoma koji se mogu javiti ako je desna pretkomora opstruirana. Znaci da se srčani angiosarkom formirao na perikardu uključuju bol u grudima, kratak dah, umor i palpitacije.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Najnovije vesti