Na prvoj liniji odbrane: Vitamin D je ono što vam je potrebno

Na prvoj liniji odbrane: Vitamin D je ono što vam je potrebno

Autor: | 07/04/2021

0

Vitamin D potreban nam je kao nikada pre. Održava naš imuni sistem, štiti nas od nevidljivih predatora, jača kosti, a s razlogom ga zovu i “faktor sreće”.

Pročitajte: Dosta je bilo - Zimski detoks u samo 6 koraka

Getty Images

 

Vitamin D potreban nam je kao nikada pre. Održava naš imuni sistem, štiti nas od nevidljivih predatora, jača kosti, a s razlogom ga zovu i “faktor sreće”

Vitamin D igra izuzetno važnu ulogu u našem organizmu. Filmskim jezikom rečeno, ulogu vrednu “Oskara”. Među prvima izlazi na megdan virusima i ostalim nevidljivim predatorima koji kidišu na imuni sistem, te je samim tim jedan od najvernijih saveznika našeg zdravlja. Uglavnom ga stvara telo u saradnji sa sunčevim zracima. Međutim, zbog aktuelne situacije većina ljudi može da vidi sunce samo sa prozora ili terase, što nije dovoljno.

U proteklih godinu dana, koliko se svet bori sa pandemijom, izvršeno je bezbroj istraživanja, analiza, studija, i većina je pokazala da nizak nivo vitamina D3, najvažnijeg iz D grupe, povećava rizik od infekcije virusom korona ili težih oblika bolesti. Od početka je uključen u protokol lečenja, a koristi se i u preventivne svrhe. No, stručnjaci su u isto vreme otkrili zabrinjavajuću činjenicu ‒30 do 50 posto populacije ima deficit ovog vitamina, posebno tokom hladnih godišnjih doba kada je i sunce u deficitu, pa nemamo baš mnogo prilike da se opskrbljujemo prirodnim putem.

Pročitajte: Kako pravilno ojačati imuni sistem

Getty Images

 

Iako su koža i sunce nezamenljivi snabdevači, vitamin D3 unosi se i ishranom. Najviše ga ima u namirnicama životinjskog porekla kao što su punomasni mlečni proizvodi, žumance, goveđa jetra i ribi, u sardinama, tuni, skuši, lososu, haringi, jegulji, bakalaru... Najbogatiji biljni izvori su gljive, kvasac i cerealije. Takođe, treba naglasiti da se rastvara u masnoj sredini, pa ako ga koristite kao suplement, kao dodatak ishrani, najbolje će se apsorbovati ukoliko ga uzimate uz obrok.

Pomenimo još neke supermoći. Vitamin D3 se, između ostalog, vezuje i za zdravlje kostiju. Uz odgovarajući nivo kalcijuma i fosfata utiče na rast i razvoj koštanog tkiva i zuba. U tom procesu usko sarađuje sa vitaminom K2 koji omogućava ugradnju kalcijuma u koštanu masu. S obzirom na to da učestvuje u radu neuromišićnih funkcija, nedostatak ovog vitamina predstavlja faktor rizika za razvoj neurodegenerativnih oboljenja kao što su depresija, demencija i Alchajmerova bolest.

Vitamin D - Svakog dana konzumirajte i bićete srećniji

Getty Images

 

Vitamin D3 često diktira raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, čuvenog “hormona sreće”. Jeste li se ikad zapitali zbog čega smo, zapravo, bolje raspoloženi tokom proleća i leta? Naravno, “krivo” je sunce, izvor života i radosti. Kada smo duže izloženi njegovim zracima, koža proizvodi više vitamina D. Ali, kada su dani sivi i sumorni, moramo da ga nadoknadimo alternativnim metodama. Napominjemo da je u najtoplijim danima dovoljno svega nekoliko minuta na suncu oko podneva, kako ne bismo otišli u drugu krajnost i ozbiljno oštetili kožu.

Osim liderske pozicije u “ministarstvu odbrane” našeg organizma, D3 odlično se pokazao i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, astme, nekih oblika karcinoma (rak dojke, debelog creva...), multipla skleroze, poremećaja u okviru imunog sistema. Brojna ispitivanja dokazala su da je posebno značajan u prevenciji dijabetesa, jer ne samo da podstiče lučenje insulina u pankreasu, već deluje na mišiće i masne ćelije tako što smanjuje insulinsku rezistenciju.

Pročitajte: Koliko su zaista delotvorni suplementi?

Getty Images

 

Nedostatak vitamina D3 ogleda se u pojavi osteoporoze, konstantnih bolova u kostima i mišićima, u povišenom krvnom pritisku, hroničnom umoru, anksioznosti, pojavi alergija, a mogu se javiti i problemi u digestivnom traktu usled otežanog rada creva.

Vratimo se temi koja nas mesecima najviše brine, bauku zvanom kovid 19. Koliko je vitamin D3 važan za pravilno funkcionisanje organizma, to možda ne bismo ni shvatili da nije bilo pandemije. Prema navodima medicinskih stručnjaka, nezaobilazan je u lečenju blažih oblika bolesti i za vreme oporavka. Preporuka je da zdrave, odrasle osobe, tokom jeseni, zime i u rano proleće unose više jedinica vitamina D3 (između 800 i 2000), dok leti ne treba preterivati jer sve zavisi od izlaganja suncu. Na tržištu je dostupan kao suplement, a studije su pokazale da je najbolja iskoristivost kada se uzima u gel-kapsuli.

Na dnevne potrebe utiču i naš stil života, godine, navike u ishrani, bavljenje sportom, telesna težina, istorija bolesti. Ako niste sigurni koliko vam je vitamina D3 neophodno, uradite analizu krvi i konsultujte se sa lekarom.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još