Osteoporoza: Bolje sprečiti, nego lečiti

Osteoporoza: Bolje sprečiti, nego lečiti

Autor: | 11/12/2020

0

Osteoporoza  je sistemska bolest koštanog tkiva koja se karakteriše gubitkom kalcijuma i nedostatkom čvrstine kostiju. Napreduje bez simptoma, a često se otkrije kasno, tek posle preloma kostiju, koji se mogu desiti i pri uobičajenim aktivnostima. 

„Od osteoporoze najčešće obolevaju žene u menopauzi, budući da kod svake treće posle 50. godine dolazi do smanjenog ili potpunog prestanka lučenja estrogena i progesterona, zbog kojeg i nastaje promena metabolizma kostiju i počinje njihova razgradnja“, objašnjava dr Ivana Vidanović, fizijatar DZ Novi Beograd. „Muškarci takođe boluju od osteoporoze, ali ređe: tek svaki osmi ima smanjenu gustinu kostiju. Dijagnozu osteoporoze postavljamo na osnovu faktora rizika i nalaza centralne dekse ili osteodenzitometrije (DXA je metoda kojom merimo mineralnu koštanu gustinu - kvantitet kosti“. 

Većina stručnjaka savetuje da se približavanjem godinama kritičnim za osteoporozu redovno meri gustina kostiju i uzimaju suplementi, ali pod kontrolom lekara. Da biste znali da li spadate u rizičnu grupu, dr Vidanović navodi faktore rizika: „rana hirurška ili prirodna menopauza pre 45. godine, dugotrajna oralna upotreba kortikosteroida, porodična anamneza osteoporoze (posebno fraktura kuka kod majke), nizak indeks telesne mase (manji od 19 kg/m2), bolesti jetre, hipertireoidizam, reumatoidni artritis, hronična bubrežna insuficijencija, slaba fizička aktivnost, pušenje cigareta, nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D, kafa (preko četiri šoljice dnevno)“. 

Zdravlje naših kostiju zavisi i od minerala koje unosimo, a to su pre svega kalcijum, magnezijum, cink i vitamin D. 

Izvori kalcijuma u ishrani su mleko i mlečni proizvodi, pasulj, zeleno lisnato povrće, orasi, brazilski orah, seme susama, čia seme, jaja - žumance, pomorandže, kajsije. „Uloga kalcijuma je u formiranju kostiju i zuba, koagulaciji krvi, kontrakciji i relaksaciji mišića, prenošenju nervnih impulsa... Posebno izražene potrebe za kalcijumom imaju deca u periodu rasta, trudnice i osobe starije od 65 godina. Smatra se da većini odraslih treba 1000 do 1200 miligrama kalcijuma dnevno“, kaže dr Vidanović.

Izvori magnezijuma u ishrani su orasi, jezgrasto voće, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće. Magnezijum ima važnu ulogu u formiranju tkiva (kosti, mišići, meka tkiva), a sa kalcijumom učestvuje u regulaciji kontraktilnosti mišićnih ćelija. „Uočen je niži nivo magnezijuma u serumu kod žena sa osteopenijom i osteoporozom u odnosu na zdrave žene. Preporučuje se dnevni unos od 300-350 miligrama“, ističe dr Vidanović i nastavlja: „Nizak dijetalni unos cinka i smanjeni nivo cinka u krvi se takođe povezuje sa razvojem osteoporoze. Optimalni unos cinka je 10 mg dnevno“. Izvori cinka u ishrani su meso, jetra, mleko, sir, cela zrna pšenice, bademi, seme suncokreta, bundeve, dok se vitamin D proizvodi u telu nakon izlaganja sunčevim zracima. Ali, njegovo razlaganje je jako brzo - zalihe se brzo troše, naročito tokom meseci s nedovoljnom količinom sunca. „Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i zuba, kao i podršci funkcionisanju imunološkog sistema. Ovog vitamina ima u određenoj hrani (morska riba, riblje ulje, mleko), ali ga nema mnogo. Preporučeni dnevni unos je 800 IU/dan, ali tek kada popunimo depoe vitamina D. Do tada, potrebne su znatno veće doze, ponekad više od 10000 IU/dan“, podvlači dr Vidanović.

Na kraju, dr Vidanović ističe „kako nas savremen način života dovodi do toga da naša ishrana nije uvek izbalansirana, potrebno je uvesti suplementaciju. OSTEOCARE je dodatak ishrani sa preporučenom dnevnom dozom kalcijuma, magnezijuma, cinka, vitamina D. Njegova formulacija obezbeđuje visoki procenat iskoristljivosti kalcijuma, te ne čudi što je OSTEOCARE brend broj 1 u Velikoj Britaniji među suplementima za kosti, i podržava ga Britansko nacionalno udruženje za osteoporozu“. Za one koji imaju problem sa gutanjem, osmišljen je OSTEOCARE chewable - tablete za žvakanje, obogaćene manganom koji učestvuje u stvaranju hrskavice, i bakrom koji doprinosi održavanju normalnih funkcija hrskavice. 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Albina Gavrilovic, iStock Getty Images Plus via Getty Images