Ubijte dosadu: Najbolje stvari koje možete raditi u kućnoj izolaciji!

Ubijte dosadu: Najbolje stvari koje možete raditi u kućnoj izolaciji!

Autor: | 09/04/2020

0

Šta raditi u izolaciji? Ovo je pitanje koje se najčešće čuje ovih dana usled novonastale krizne situacije sa korona virusom.

"Ostanite kod kuće!" "Ne izlazite iz kuće!" Rečenice koje su u prethodnih nekoliko nedelja doživele strmoglavu popularnost. Svedoci smo činjenice da se ceo svet danas suočava sa smrtonosnim i nevidljivim neprijateljem - COVID 19. Nažalost, broj zaraženih i preminulih od korona virusa na globalnom nivo svakodnevno raste. I pojedine poznate ličnosti iz sveta šoubiznisa pozitivno su testirane na korona virus.

Srbija je, kao i velika većina država u svetu, zbog toga uvela vanredno stanje i preventivne mere zaštite, kako bi se sačuvali životi i zdravlje ljudi. S obzirom na to da vakcina protiv korona virusa i dalje ne postoji, jedna od tih mera, kojom se sprečava širenje ove bolesti, jeste i zabrana kretanja i izlaska iz kuće/stana - tzv. kućni karantin, samoizolacija ili, jednostavno, izolacija.

Mnoge ljude je ova mera zatekla nespremne i, donekle, uplašene jer su susreli sa serijom nedoumica. "Kako da ne izlazim napolje, navikao/la sam?" "Šta da radim kod kuće ceo dan?" "Kako ću da se viđam sa prijateljima?" "Ugojiću se!"

Verujte nam, nema razloga za paniku, niti mesta za ove dileme. U ovom blogu vam dajemo odgovor na pitanje "šta raditi u izolaciji" kako vam ni u jednom trenutku ne bi bilo dosadno i monotono. I, zapamtite - dosada je znak da su sve stvari isuviše ugodne i lake, što nikada nije dobro.

Šta raditi u izolaciji? Isprobajte nešto novo i zabavno što do sada niste! 

Eksperimentisanje i isprobavanje novih stvari u životu prilika je da uvek nešto novo i naučite. U tom smislu, samoizolacija je, koliko god kontradiktorno zvučalo na prvu loptu, šansa da izađete iz svoje zone komfora i probate nove, zanimljive i zabavne stvari koje do sada niste. Nikada ne znate šta će vam prijati dok se u tome i ne okušate.

Promenite svoju jutarnju rutinu. Počnite ranije da se budite i, umesto kafe, dan započnite sa čašom mlake vode u kojoj je isceđen limun. Umesto pržene hrane, za promenu, neka vam doručak bude ne samo najvažniji, već i najzdraviji obrok u danu.

Počnite sa samoedukacijom, naučite sebe nečemu novom. To mogu biti kursevi plesa, poezije, marketinga, kuvanja... Ma, šta god poželite! Kako? Jednostavno ukucajte na internet pretraživaču "tutorijal za..." ili "kako da..." i pronaći ćete zaista bezgranično mnogo saveta za sve što vas interesuje. Najbolja stvar u svemu ovome jeste što su mnogi online kursevi, baš usled korona virusa i kućne izolacije, potpuno besplatni!

Sada je idealna prilika da naučite i strani jezik koji vas je uvek fascinirao! Odgledajte onaj film koji do sada nikako niste stizali zbog brojnih obaveza. Pogledajte sve sezone vaše omiljene serije, napravite sopstveno karaoke veče, postanite najbolji pevač i igrač u svoja četiri zida! Ko zna, možda u vama ipak čuči neki skriveni muzički talenat.

Crtajte, slikajte, otkrijte umetnika u sebi! I, što je najvažnije - obavezno pročitajte ne jednu, ne dve, već mnogo knjiga! Nećete verovati koliko ćete produhoviti sebe i svoj život za izuzetno kratko vreme.

Radite na razvijanju sopstvene ličnosti!

Rad na sebi jeste jedna od najvažnijih stvari u životu. Ako ne radite na sebi u svakom pogledu, onda ni u jednom aspektu svog života nećete napredovati. Rad na ličnom (fizičkom i mentalnom) razvitku podrazumeva kontinuirano unošenje pozitivnih promena svakog dana u cilju postizanja najbolje verzije sebe samog. Kućni karantin je idealna prilika za to.

  • Otkrijte u čemu ste zaista dobri. Usredsredite se na to da u toj istoj stvari budete još bolji.
  • Čitajte online knjige o načinu razvijanja sopstvene ličnosti. Izbora je mnogo, a sada su te knjige popularne psihologije, kao što smo rekli - besplatne.
  • Postavite ciljeve i prioritete u životu. Slobodno napravite to-do listu. Zapišite takođe i stvari koje ne biste voleli da radite, kako biste izvukli maksimum iz sebe.
  • Radite na svojim slabostima. Pod tim slabostima se mogu podrazumevati slabe komunikacione sposobnosti, loš rukopis, siromašan vokabular i slično. Uzmite ponovo knjigu u šake ili pronađite neke online aplikacije koje će vam pomoći da se borite protiv ovih slabosti. Jedini način da ih pobedite i prevaziđete ih jeste da se suočite sa njima. Pretvorite, dakle, svoje slabosti u svoje najjače vrline!
  • Gledajte i slušajte motivacione govore. Ovi govori će vas stimulisati da psihički ne padnete, jer je poznato da izolacija bilo koje vrste podstiče negativne misli i loše raspoloženje.
  • Napišite pismo budućem sebi.
  • Dakle, na pitanje "šta raditi u izolaciji", jedan od odgovora glasi - radite na sebi! Obavezno!

    Šta raditi u izolaciji? Održavajte zdravlje na produktivan način!

    Zdravlje predstavlja balans i jedno opšte blagostanje u psihofizičkom smislu. Zdrav način života će vam omogućiti da se osećate bolje, da razmišljate bolje, da izgledate bolje i da sve stvari u životu radite bolje i produktivnije. Ne kaže se bez razloga - u zdravom telu, zdrav duh!

    Iako sada ne možete da izlazite napolje kada biste hteli, to ne znači da treba da zapostavite svoje zdravlje. Naprotiv. U tom smislu, evo šta sve možete raditi kod kuće, kako biste unapredili svoje mentalno i fizičko zdravlje.

  • Radite jogu ili pokušajte da meditirate. Ove vežbe će unaprediti vaš duhovni razvoj i osloboditi vaš um. Ujedno će pomoći da vaše telo postane gipkije, a vaše misli dubokoumnije i smirenije.
  • Naravno - TRENIRAJTE! Ni u jednom trenutku nemojte zapostaviti značaj fizičkog treninga i vežbanja. Da, teretane su zatvorene, u parkove nije dozvoljeno zalaziti. Ali, to ne znači da ne treba da trenirate! Vežbanje kod kuće će vam doneti mnogostruke zdravstvene koristi i prednosti. Time ćete se osloboditi nagomilanog stresa, poboljšaćete svoje raspoloženje, a vaše telo će biti fit - baš pred letnju sezonu!
  • Vreme je za airplane mode. Vreme je da napravite i neku pauzu od kompjutera i mobilnih telefona. Verujte nam, prijaće vam.
  • Zamislite sebe u najboljem psiho-fizičkom izdanju! Napravite plan kako da "izvajate" svoje telo onako kako ste oduvek hteli, a da pritom ostanete maksimalno zdravi i fit.
  • Prema tome, šta raditi u izolaciji? Trenirati um i telo svakodnevno! Mozak nije mišić, ali ne bi valjalo da atrofira.

    Socijalna izolacija ne znači i asocijalizaciju! 

    Socijalna distanca, održavanje razdaljine od minimum dva metra, nepostojanje mogućnosti da više od dve osobe budu na jednom (javnom) mestu... Sve su ovo mere koje, na prvi pogled, znače i manjak druženja i socijalizacije. Međutim, baš sada, u ovim teškim trenucima, ne treba da se osećate usamljeno, niti da budete sami. Sada su nam više nego ikada potrebni prijatelji i porodica.

    Naime, mnoga istraživanja su pokazala da je društvenost i socijalna povezanost jednako bitna za naše zdravlje, baš kao i treniranje, ishrana ili kretanje. Stoga, pokušajte da uradite neke od sledećih stvari:

  • Iskoristite tehnološke mogućnosti video poziva za održavanje socijalne interakcije. Da li će to biti preko Skype-a, Facebook-a, Viber-a ili na neki drugi način - potpuno je nebitno. Komunicirajte sa prijateljima, roditeljima, partnerom dok kuvate, jedete, odmarate - držite bitne ljude u svom životu, čak i kada to fizički, zbog socijalne izolacije, ne možete.
  • Razgovarajte sa komšijama preko terase ili balkona. Istina je, zvuči malo čudno da u Srbiji uspostavite dobre odnose sa svojim susedima, ali nije nemoguće. U kriznoj situaciji treba biti blizak sa ljudima, a ne produbljivati loše odnose i udaljavati se još više od drugih.
  • Pomozite ljudima koliko god da je to u vašoj moći. Na primer, pokažite drugima kako da iskoriste prednosti online kupovine. Odnesite penzionerima na vratima hranu i piće. Iskoristite pandemiju za širenje pozitivne energije i altruizam.
  • Provedite vreme povezujući se sa ljudima sa kojima živite. Iskoristite vanredno stanje i karantin da budete otvoreni jedni sa drugima, da pričate i da saznate sve što ste do sada hteli. Na taj način ćete poboljšati svoju vezu, braku, cimerovanje, roditeljsko-dečiji odnos.
  • Pozovite svog druga ili drugaricu koji žive daleko od vas. Savremena digitalno-tehnološka era vam to i dozvoljava. Ako do sada to niste bili u mogućnosti da učinite, samoizolacija je prava prilika za to!
  • Red oko vas, red u vama!

    Pre uvođenja vanrednog stanja, policijskog časa i kućne izolacije, mnoge personalne stvari nismo uspevali da postignemo usled svakodnevnih obaveza na poslu, školi ili fakultetu. Kada dođe vikend, čovek, naprosto, želi da odmori od svega toga i da, narodski rečeno, "digne sve četiri uvis".

    Upravo zato, kućni karantin je idealna prilika da uvedete red i sređenost u svoj život. Pokušajte da se organizujete tako da vaše okruženje izgleda lepše, ali da se ujedno i vi osećate bolje i relaksiranije.

    • Sredite svoju sobu i očistite svoj stan.
    • Očistite tastaturu od kompjutera.
    • Planirajte kako ćete provesti dan ili nedelju.
    • Planirajte sve svoje obroke na nedeljnom nivou.
    • Sredite svoje e-mail poštansko sanduče, napokon.
    • Sredite sve svoje fotografije.
    • Ažurirajte svoj CV, odnosno radnu biografiju.
    • Sredite sve svoje račune i papirologiju.
    • Očistite svoj telefon fizički, ali i obrišite sve nepotrebne fajlove, kako vam ne bi zauzimali prostora u memoriji.
    • Napravite templejte za lični i službeni e-mail.

    Spisak stvari se ovde svakako ne završava.

    Sa svakim novim iskustvom naučićete nešto više o sebi, dok ćete ujedno shvatiti šta je ono što vas zaista inspiriše. Pandemija korona viursa će se jednom okončati (nadamo se uskoro), a vi ćete iz cele te situacije, ako se oprostite od dosade, izaći kao bolja i jača ličnost.

    Nastavite da čitate najtiražniji časopis u Srbiji - Hello Magazin. Pored lifestyle, beauty i modnih saveta, za vas svakog dana donosimo uvek sveže i uvek aktuelne vesti iz sveta poznatih. Sa vama smo i kada je najteže. #ostanikodkuće

    Komentari (0)

    Loading
    Goran Anicic