Pravila od ranog detinjstva: Kako se vaspitavaju deca u britanskoj kraljevskoj porodici

Pravila od ranog detinjstva: Kako se vaspitavaju deca u britanskoj kraljevskoj porodici

Autor: | 26/01/2018

0

Ako je sudeći po bajkama ili časovima istorije, kraljevska deca spavaju na svilenim jastucima, jedu iz zlatnih tanjira i ceo dan se zabavljaju. Ipak, ima li istine u tome? Mi smo odlučili da proverimo kako odrastaju najpoznatiji princ i princeza na svetu - Džordž i Šarlot, deca vojvode i vojvotkinje od Kembridža. Možete li da zamislite da oni čak moraju da sami čiste svoje sobe?

1. Titula nije razlog da vodite dokon život

U porodici vojvode i vojvotkinje od Kembridža, samo im jedna dadilja pomaže sa decom. Sve dužnosti koje se tiču hranjenja, kupanja i šetnji sa decom obavljaju roditelji. Štaviše, Vilijam radi kao pilot helikoptera u hitnim medicinskim slučajevima i deca su svesna toga.

2. Poštovanje rada drugih ljudi

Praunučići kraljice Elizabete još su u ranom dobu naučili da treba ceniti svaki rad, bilo da je u pitanju njihova majka koja sprema ručak ili sobarica koja čisti kuću. Zbog toga Džordž i Šarlot ne biraju hranu i moraju da pokupe svoju razbacanu odeću.

Skromna želja dečaka koji ima sve: Šta je princ Džordž tražio od Deda Mraza?

3. Porodica je najvažniji prioritet u životu

Već sad, 4-godišnji Džordž brine o svojoj sestri i vojvotkinja kaže da postaju najbolji prijatelji. Iako su mali, oni već znaju istoriju svoje porodice i često posećuju grob svoje bake, princeze Dajane. Kejt i Vilijam se trude da provode što više vremena sa svojom decom. Džordž, na primer, uživa u ćaskanju sa tatom, dok Šarlot voli da kuva sa mamom. Za vreme večere, deca sede zajedno sa odraslima, uprkos pređašnjoj tradiciji.

4. Svako ima prava da iskaže svoje misli i osećanja slobodno

Uprkos tradiciji podizanja "zatvorenih" ljudi u kraljevskoj porodici, Kejt i Vilijam aktivno razvijaju emotivnu inteligenciju kod dece. "Kada vidim decu kako komuniciraju sa ostalom decom u školi, znam da živimo u potpuno drugačijim vremenima. Zamenile su nas generacije koje se ne boje da kažu šta ih muči", kaže princ Vilijam.

5. Obrazovanje je na prvom mestu

Čitanje knjiga je omiljena aktivnost princa Džordža i princeze Šarlot. Kejt često vodi decu na izložbe i u muzeje. Njihov omiljeni muzej jeste Muzej prirodne istorije u Londonu. "Deca obožavaju da dolaze ovde i verujte mi, to nije samo zbog dinosaurusa", kaže vojvotkinja.

Ostvarila mu se želja: Šta će princ Džordž raditi u svom omiljenom crtaću

 

6. Važno je voleti sport

Vojvoda i Vojvotkinja su poznati kao obožavatelji sporta. Kejt voli hokej na travi, a Vilijam igra fudbal, košarku i polo. Princ Džordž i princeza Šarlot ne pokazuju još uvek neko posebno interesovanje za sport, ali su roditelji sigurni da će deca krenuti njihovim stopama u budućnosti.

7. Svako mora da ima dobre manire i poštuje bonton bez obzira na godine

Deca su svesna da će skloniti sa javnih događaja i mesta ako se ponašaju loše i hirovito. Postoje striktna pravila ponašanja čak i za kraljevsku decu. Ako su princ i princeza nevaljali, ostaće kod kuće za vreme zvaničnih prilika.

8. Mogu se opustiti kod kuće

"Još uvek nisu lomili kosti, ali se trude da to urade. Džordž juri po kući, gura stvari i skače. Molim vas, recite mi da nakon nekog vremena stvari postaju lakše", šali se Vilijam.

9. Fizičko kažnjavanje je potpuno isključeno

Koliko god se deca loše ponašala, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža ne pribegavaju fizičkim kaznama. Roditelji imaju sopstvene metode kojima utiču na decu. Ako Džordž besni, njegova majka pokušava da mu odvrati pažnju, na primer, glasnim pevanjem. Ponekad, legne na pod i počne ona da urla. Ovaj trik zapravo funkcioniše i deca se brzo smire.

10. Tableti i kompjuteri su igračke za odrasle

Džordž i Šarlot provode mnogo vremena napolju vozeći bicikle i skačući po baricama. Strogo im je zabranjeno korišćenje elektronskih uređaja. Kejt i Vilijam smatraju da su ove sprave namenjene starijima, dok će lopte, preskakanje konopca i igranje napolju najbolje pomoći u razvijanju njihove mašte i inteligencije.

11. Crtani filmovi su dozvoljeni

Gledanje crtanih filmova je dozvoljeno u porodici. Međutim, postoji određeno vreme za to. Kraljevska deca imaju omiljene crtaće: Šarlot voli Pepu prase, a Džordž obožava vatrogasca Sema.

12. Razumno trošenje kao način života

Kejt i Vilijam se zalažu za razumno trošenje. To je prvenstveno izraženo u odbijanju kupovine novih modnih komada. Često se Džordž i Šarlot mogu videti u odeći svojih roditelja ili čak odeći iz detinjstva njihovog ujaka Harija. Ako je potrebno kupiti nešto novo, vojvotkinja kupuje odeću ekonomičnih brendova, ignorišući luksuzne modele.

 

Hellomagazin.rs Guliver/Getty

Slične Vesti

Pročitajte još