Gorki list uz zvezde evropskog filma: Beograd je grad umetnosti

Gorki list uz zvezde evropskog filma: Beograd je grad umetnosti

Autor: | 19/06/2018

0

Povodom održavanja godišnje sednice board-a Evropske filmske akademije, a na inicijativu i u organizaciji Dubravke Lakić, filmskog kritičara i člana EFA iz Srbije, proteklog vikenda Srbija je imala čast da u Beogradu ugosti najpriznatije evropske reditelje, producente i filmske kritičare.

Za najveća imena evropskog filma, Gorki List i Filmski centar Srbije u Jugoslovenskoj kinoteci upriličili su svečanu dodelu nagrada koju je otvorio ministar kulture Vladan Vukosavljević, dok je kreator brenda Gorki list, Vojin Đorđević, imao čast da direktorki Evropske filmske akademije, Marion Doering, uruči priznanje za doprinos evropskom filmu.

– Brend Gorki list godinama podržava umetnike i umetnost i uveren sam da ćemo još dugo koračati u tom pravcu. Negujemo prave vrednosti i zato smo ove godine deo board meetinga Evropske filmske akademije. Zajedno smo uspeli da filmsku Evropu dovedemo u Srbiju. Posebno sam srećan što uručujem ovo priznanje gospođi Doering – istakao je Vojin Đorđević.

Veoma polaskana nagradom, Marion je otkrila da se sa brendom Gorki List upoznala još pre nekoliko godina na Palićkom filmskom festivalu i da je od tada veliki ljubitelj najpoznatijeg biljnog likera.

Direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, uručio je rediteljki Agnješki Holand, čiji se filmovi čuvaju u ovoj ustanovi, nagradu “Zlatni pečat kinoteke”, koji je svojevremeno dobio i njen slavni kolega Vim Venders.

Da se lakše radi uz dobru zabavu, potvdio je još jednom Jedini pravi, i nakon oficijelnog dela konferencije, Gorki List je za sve zvanice organizovao žurku u restoranu Savanova koju su uveličali Dragan Bjelogrlić, Srdan Golubović, Slobodan Šijan, ali zvezde serije “Istine i laži” Marina Ćosić, Vladimir Kovačević i Stefan Buzurović.

Dolazak evropskih kinematografa, okupio je sve značajne ljude iz filmske industrije u Srbiji, uključujući Gorana Paskaljevića, Lordana Zafranovića, Srdjana Karanovića, Srdana Golubovića, Emira Kusturicu i mnoge druge.

 

Marija Milenković
Tagovi: gorki list

Pročitajte još