Zašto je šoljica kafe prava mera svega?

Zašto je šoljica kafe prava mera svega?

Autor: | 29/12/2020

0

Kafa je napitak koji se u svetu najviše konzumira, odmah posle vode. U čemu je njena tajna? Zašto milijarde ljubitelja kafe bez nje ne mogu da zamisle dan?

foto: Doncafé

Otkrivamo 5 stvari zbog kojih će savršena šoljica kafe i u 2021. biti nezaobilazna.

Omiljeni „jutarnji prijatelj“

Kada nas u ovim hladnim danima probudi prvi alarm i natera nas da ustanemo iz toplog kreveta, često poželimo da se vratimo među jastuke i utonemo u san. Međutim, ono što nas stimuliše je pomisao da ćemo se za koji minut ponovo ugrejati, ali ovog puta uz omiljeni topli napitak. Bilo da je pijemo sami ili u društvu, šoljica kafe je tu da nas razbudi, oraspoloži i pripremi za novi dan. Zato je kafa često naša prva jutarnja misao i naš omiljeni „jutarnji prijatelj“. Toliko da je britanski dizajner Džoš Renouf smislio rešenje kako da prijatno započnemo svoj dan. On je osmislio alarm koji, umesto dosadnim zvukom, budi prijatnim mirisom sveže pripremljene kafe.

foto: Doncafé

Pomaže našoj lepoti

Pored toga što uživamo u njenom ispijanju, kafa ima i druge brojne blagodeti. Godinama unazad naučnici su se interesovali za ovaj napitak, pa su došli do mnogih zaključaka koji pokazuju da kafa može pozitivno da utiče na našu lepotu. Kafa je bogata kofeinom i antioksidansima zahvaljujući kojima se često koristi u anti-age kozmetici, jer povoljno utiče na efekte starenja, nadutost, oštećenu kosu, ublažava upale… Da biste napravili najjednostavniji piling za lice koji će pomoći umornoj koži, potrebno je samo da malo taloga domaće kafe pomešate sa vodom, razmutite, a onda ga nekoliko minuta utrljavate na lice. Kafa kao bogat antioksidans osvežava i hidrira kožu, pomaže kod prirodnog mašćenja. Svojstva kafe kao osnovnog sastojka u pilingu za telo imaju višestruko dejstvo, sužava krvne sudove i diuretik je. Ovaj piling će osvežiti kožu i podstaći njenu cirkulaciju. Pored pilinga, od kafe se prave i maske i tonici za lice, maske za kosu, kao i različite vrste krema koje će pomoći u zatezanju kože, uklanjanju tamnih fleka, ali i celulita.

Prava mera podrške

Poziv na kafu najčešće je i poziv na druženje, vreme u kojem se uz šoljicu kafe dele lepi i manje lepi događaji, potraži savet, uteha ili se zajedno raduje nekim važnim stvarima. Poziv na kafu na poslu je i poziv na bolje upoznavanje, razmenu ideja ili čisto predah od napornih dnevnih obaveza. Ranije su komšinice kafenisale u kućama, danas je sa dragim osobama zbog aktuelne pandemije često ispijamo online. A ta zajednička uživanja u domaćoj kafi već 20 godina ne prolaze bez Doncafé šoljica. Ima ih skoro svaki dom u Srbiji, svaka kancelarija. One su već dve decenije prava mera kafe, ali i prava mera podrške koju uz tu šoljicu dobijamo od onih sa kojima je delimo.

foto: Doncafé

Specijaliteti sa kafom

Kafa nije savršena samo kao napitak, već je idealan sastojak i za mnoge specijalitete. Stručnjaci će vam reći da se u kafi mogu prepoznati i arome čokolade, karamela, slatkog, kiselkastog ili čak sušenog voća, cveća, žitarica, kao i "drvenaste" ili začinjene arome... Zbog svega navedenog, vrlo često je koristimo za pripremu kolača jer se izvanredno uklapa uz različite ukuse. Praznični dani su stigli, a sa njima i potraga za idealnim receptom kolača ili torte kojim ćete obradovati drage osobe, stoga evo jednog predloga. Svima dobro poznat kolač sa višnjama, po receptu naših baka, koji nas već svojim mirisom svaki put vrati u detinjstvo, kroz vreme dobijao je razne varijante. Tradicionalnoj recepturi za pripremu kore dodajte iseckanu i topljenu čokoladu, kakao, voćni jogurt od višanja i neizostavni sastojak, skuvanu domaću kafu i dobićete sjajnu poslasticu. Čokoladni kolač sa kafom i višnjama postaće omiljen i u vašem domu. Kafa se definitivno koristi u brojnim receptima za pripremu slatkiša, a za one malo “hrabrije” sve je popularniji recept za goveđe meso u korici od kafe.

foto: Doncafé

Miriše na praznike

Bliže nam se praznici, koji će ove godine izgledati malo drugačije. Ali će opet simbolizovati nadu i veru u neke lepše stvari koje nas očekuju u godini koja dolazi. Verovatno 2021. nećete dočekati sa svima sa kojima biste voleli, niti ćete praznike uživo čestitati svim onim dragim ljudima sa kojima ste želje ranije razmenjivali. I dok razmišljate kojim darom i kako da obradujete bližnje, i za to kafa može biti vaš kec iz rukava. Simpatično, simbolično, kao prava mera darivanja poklon pakovanja sa jubilarnim prazničnim Doncafé šoljicama ili specijalna edicija šoljica kafa kod kuće sigurno će biti pravi izbor.

foto: Doncafé

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Doncafé

Slične Vesti

Najnovije vesti