Otvorena sedma samostalna izložba slika umetnice Ane Pavlović Kesar

Otvorena sedma samostalna izložba slika umetnice Ane Pavlović Kesar

Autor: | 12/08/2022

0

Na obali Dunava, u umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“, otvorena je sedma samostalna izložba slika umetnice Ane Pavlović Kesar.

Uz prigodan muzički program dueta Wonder Strings, reči kustosa Branke Milutinović i moderatora Marije Savić Stamenić mnogobrojna publika uživala je u ukupnom umetničkom doživljaju, kakav kažu dugo nije bio upriličen u Zemunu.

Na izložbi pod nazivom „SUSRETI“ Ana se predstavlja poliptisima većih formata izrađenih u tehnici akril na platnu.

Ksenija Turnić

 

Na slikama dominiraju oblici kruga i kvadrata koji kroz civilizaciju imaju duboko značenje. Krug je simbol beskonačnosti, sunca, kosmosa, dok kvadrat predstavlja četiri strane sveta kao i četiri osnovna elementa na Zemlji i smatra se simbolom  stabilnosti. Po Karl Jungu, krug je simbol duhovnosti a kvadrat simbol materijalnog, što zapravo i predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. Kako odgovoriti na materijalne zahteve društva a sačuvati svoj mir i blagostanje ?

U vremenu kada u  životima pojedinaca dominiraju nametnute potrebe koje čoveka uvode u teskobu, umetnica želi da  pronikne u suštinu bića , koja nas vodi ka spasenju I miru. Sa tom idejom nastaje I ovaj serijal slika apstraktnih formi, koji je u Aninom stvaralaštvu prisutan poslednjih godina. 

Ksenija Turnić

 

Na centralnom zidu galerije stoje tri slike pod nazivima: Krug života dan, Susreti i Krug života noć. Same po sebi različite, dnevna I noćna energija, susreću se I pričaju o unutrašnjem svetu čoveka.

                Osim slika čiji nazivi posmatrača teraju na dublje razmišljanje, u prostoru galerije mogu se videti i skulpture izrađene od metala i kamena. Svojom formom i oblikom one  prate ideju izloženih slika, uvodeći posmatrača iz trodimenzionalnog u dvodimenzionali doživljaj. 

Ksenija Turnić

 

Na putevima koji nas vode kroz život susreću se različiti pojmovi I prilike.

Od religije, umetnosti,kulture, politike života … do emocija ,subjektivnih I objektivnih doživljaja stvarnosti.

Serijalom slika SUSRETI, Ana je upravo pokušala da podstakne na razmišljanje o susretima koji nas vode I kreiraju naš životni put , prepuštajući oku posmatrača da u suptilnim kompozicijama pronađe sopstveni doživljaj.

Izlozba ce trajati do 21. avgusta.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti