Kejt i Megan obožavaju njene kapute: Upoznajte Bojanu Sentaler, Srpkinju koja kreira za slavne dame

Kejt i Megan obožavaju njene kapute: Upoznajte Bojanu Sentaler, Srpkinju koja kreira za slavne dame

Autor: | 27/10/2021

0

Bojana Sentaler, beogradska kreatorka koja svet mode osvaja iz Kanade, otkriva kako su se u njene kapute od alpake zaljubile britanske vojvotkinje

Bilo je dovoljno da Megan Markl prošeta gradom u senzacionalnom kaputu, pa da ovaj model postane apsolutni hit sezone. Istog trenutka svetom se proneo naziv brenda, iza kojeg stoji jedna kreativna Beograđanka. Bojana Sentaler niz godina živi na drugom kraju planete, u Torontu, i oduševljava mnoge znane i neznane dame impresivnim modelima izrađenim od alpake. Vojvotkinja od Saseksa odavno joj je poklonila poverenje, pa je tako stajling za prvo pojavljivanje u javnosti 2019. godine krunisala skarletnocrvenim „SENTALER“ kaputom od alpake, koji je Megan u poznoj trudnoći nosila graciozno i samouvereno. U ekskluzivnom razgovoru za HELLO! vlasnica brenda otkriva nam kako se upoznala sa jednom od ultimativnih modnih ikona današnjice i na koji način se izborila za visoku poziciju u ovoj industriji.

Pročitajte: Srpske veze britanskih vojvotkinja - Kejt i Megan povezane su sa ovim moćnim Srbima

Arhiva HELLO!

 

- Megan je saznala za „SENTALER“ kapute dok je boravila u Torontu, gde je snimala seriju. Prvi put ušla je u salon 2015. godine i odmah je na mene ostavila utisak prijatne, neposredne i otvorene osobe. Zavolela je moje kreacije koje je nosila i privatno i na javnim pojavljivanjima. Za Božić 2017. godine odabrala je kamel verziju ovog kaputa. Tada je već bila verena za princa Harija i prvi put je prisustvovala javnoj božićnoj službi u Sandringemu, sa celom kraljevskom porodicom.

Pročitajte: Majka Megan Markl vodi sasvim običan život, ovo je jedini luksuz koji je sebi dozvolila posle ćerkine udaje za princa

Getty Images

 

Među vašim fanovima su još neke slavne dame. Čime ste ih osvojili?

- Brend je već po osnivanju 2009. godine privukao pažnju mnogih uticajnih žena čiji se ukus poklapa sa mojom filozofijom, a to je nastojanje da se istaknu prefinjena elegancija i moderna ženstvenost. Bila sam presrećna kada je vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton izabrala „SENTALER signature wrap“ kaput za kraljevsku turneju po Kanadi 2016. godine. Događaj je munjevito obišao globus i širom otvorio vrata brendu na internacionalnoj modnoj pozornici. Drago mi je da pomenem da je Kim Katral, čuvena Samanta iz serije Seks i grad, takođe nosila jednu moju kreaciju, privatno i u seriji “Sensitive Skin“. U novije vreme, izdvojila bih Điđi Hadid koja je prošle godine u toku njujorške „Nedelje mode“ izabrala „SENTALER“ beli kaput. Ponosna sam što su sve one nosile kreacije iz redovnih kolekcija, koje su dostupne svakoj ženi.

Pročitajte: Okupana zlatom - Svetska premijera Džejmsa Bonda pala u drugi plan kada se na crvenom tepihu pojavila Kejt Midlton

Getty Images

 

Po čemu se vaš brend izdvaja od ostalih?

- Dok sam 2009. godine obilazila Južnu Ameriku u Peruu sam otkrila alpaku, ljupku domaću životinju iz porodice kameloida od čije dlake se dobija dragoceno alpaka-vlakno. To je prefinjeni materijal, mek, lagan i topao. Odlučila sam da napravim elegantne kapute vedrih boja, kakve sam oduvek zamišljala. Pronašla sam odlične proizvođače u Peruu i posle nekoliko meseci vratila sam se u Toronto sa prvom kolekcijom od sedam modela, koji su se svideli i mojim prijateljicama. Priča se brzo širila, i tako je sve počelo. Inspiraciju pronalazim u ženstvenosti i eleganciji karakterističnoj za klasičan evropski dizajn. „SENTALER“ je prepoznatljiv po jednostavnim linijama i originalnim detaljima, kao i po materijalima luksuznih tekstura, bogatoj paleti boja i besprekornom kroju. Rebrasti rukavi i ”wrap” kaputi sa multifunkcionalnim predimenzioniranim kapuljačama postali su moj zaštitni znak i u savršenom su spoju sa laganim i toplim materijalom kao što je alpaka.

Da li je istina da ste popularnost stekli zahvaljujući supruzi kanadskog premijera?

- Istina je da je to bila jedna od prvih velikih senzacija za „SENTALER“. Te 2015. godine gospođa Sofi Trudo izabrala je beli kaput iz moje kolekcije za svečanost povodom inauguracije njenog supruga Džastina Trudoa. Bila sam ushićena da vidim premijerovu suprugu kako blista u mojoj kreaciji. Prva dama Kanade uskoro se pojavila i u drugim „SENTALER“ modelima na javnim nastupima, uključujući prvi susret sa britanskom kraljicom u Bakingemskoj palati.

Pročitajte: Supruga Borisa Džonsona u haljini srpske dizajnerke! (foto)

Getty Images

 

Kad već pričamo o Kanadi, otkrijte nam kako ste se obreli u toj zemlji.

- Rođena sam u Beogradu kao Bojana Šentaler, a u Toronto sam se sa porodicom doselila kada mi je bilo osam godina. Kako su zime u Kanadi duge i hladne, već kao mlada osoba uočila sam da na modnom tržištu nedostaju kaputi koji bi bili ženstveni i elegantni, a istovremeno udobni i topli, i da postoji potreba za njima. Po završetku fakulteta i značajnog internacionalnog iskustva u biznisu, početkom 2009. godine sazreli su uslovi da uskočim u međuprostor. Kvalitetna alpaka savršeno se uklopila u tu priču i moju večitu želju da se oprobam u svetu mode. 

Da li posećujete rodni Beograd i koliko pratite dešavanja na srpskoj modnoj sceni?

- Za Beograd me vezuju divne uspomene i prijatelji. Uvek ga nosim u srcu i dolazim kad god se ukaže prilika. Pre par godina suprug i ja krstili smo decu u crkvi „Ružici“ na Kalemegdanu i malo smo ih upoznali sa načinom života i lepim običajima u Srbiji. Raduje me kada na ulicama Beograda vidim skladno i moderno odevene žene. Veoma poštujem taj naš trud i potrebu da se dobro izgleda.

Kako ste se odlučili za modni dizajn i koji slavni kreator na vas ostavlja najveći utisak?

- Od malih nogu pokazivala sam naklonost prema crtanju i dizajnu, ali opredelila sam se za studije biznisa jer je to odgovaralo mom temperamentu i potrebi da radim sa ljudima. Po završetku studija, na kojima sam specijalizovala marketing i finansije, radila sam za velike korporacije u Torontu. Ipak, preovladala je želja za daljim samoistraživanjima. Uputila sam se u Dubai, koji je u to vreme bio centar biznisa i inovacija. Tamo sam upoznala legendarnog Karla Lagerfelda. Imala sam čast da sa njim uradim intervju u vezi sa arhitektonskim projektom koji je radio u arapskoj metropoli. Taj susret i njegovi saveti inspirisali su me i ohrabrili da sledim svoju pasiju, pa tako i sama zakoračim u svet mode.

 

Snežana Ilić hellomagazin

Slične Vesti