Đurđa Stojiljković: Muza svetskih dizajnera

Đurđa Stojiljković: Muza svetskih dizajnera

Autor: | 23/06/2012

0

Top-model i lepotica koja je bez daha ostavila neka od najčuvenijih dizajnerskih imena Đurđa Stojiljković najtraženija je srpska manekenka u svetskoj modnoj industriji. Jedina je Srpkinja koja se našla u čuvenom „Pireli“ kalendaru, krajem prošle godine prestižni francuski magazin „Meri Kler“ proglasio ju je za najbolji model godine, ali ipak dvadesetpetogodišnja Pančevka neobične lepote čvrsto stoji na zemlji i sagovornika osvaja skromnošću.
Plavooka lepotica gracilne građe u dosadašnjoj manekenskoj karijeri, koju je započela kao petnaestogodišnjakinja, našla se mnogo puta na naslovnicima najpoznatijih svetskih modnih magazina. Gotjeova muza, kako je mnogi nazivaju, jer se iz uspešne saradnje sa slavnim francuskim dizajnerom Žan-Polom Gotjeom izrodilo i prijateljstvo sa njim, nedavno je boravila u Beogradu kako bi polagala ispite na Fakultetu političkih nauka gde studira na odseku za Međunarodne odnose. Boravak u rodnom gradu zanosna manekenka koja živi u Njujorku iskoristila je i da bude gošća na nedavnom venčanju koleginice Danijele Dimitrovske i voditelja Ognjena Amidžića. Đurđa ističe da je to prvo venčanje kome je ikada prisustvovala.

Dok se priprema za slikanje modnog editorijala za magazin „Hello!“ atraktivna manekenka, elokventno, ljubazno i nenametljivo odgovara na pitanja, a prvo govori o tome kako najradije provodi slobodno vreme.
- Vreme koje provodim u Njujorku kada ne radim ispunjeno je radošću. Prija mi život u novom stanu koji delim sa cimerkom. Nedavno sam se ponovila, kupila sam „gradski bicikl“ sa korpom. Sada sam spremna za obilaske grada, u taksi više ne ulazim. Uživam u kombinaciji fizičke aktivnosti i izbalansirane ishrane.
Čuveni modni časopis „Meri Kler“ nagradio vas je prošle godine prestižnim priznanjem za manekenku godine.
- Nisam znala da ću dobiti nagradu. Sa ekipom tog francuskog modnog magazina provela sam nekoliko dana u prirodi, u malom selu smeštenom na brdima nadomak Pariza. S nestrpljenjem sam iščekivala fotografije koje sam sa ekipom magazina tamo načinila, ani slutila nisam da ću dobiti nagradu. Oni su bili očarani fotografijama koje smo tamo napravili, a dan kada sam saznala da sam dobila priznanje bio je jedan od najgorih prošle godine, jer sam bila bolesna, a trebalo je da otputujem na neko slikanje u drugu zemlju. Zvali su me i saopštili da pripremim haljinu za to veče. Veoma mi je bilo drago i moram da priznam da mi je ta nagrada pomogla u karijeri.

Koliko vam je značilo za posao to što ste se pojavili u „Pireli“ kalendaru?

- Fotografisanje za „Pireli“ prestižnijeje što se posla tiče, ali mi je nagrada za manekenku godine draža zbog atmosfere, a i privatno ima više značaja, jer njome mogu da se pohvalim roditeljima i baki, budući da sam u kalendaru nešto obnaženija.
Nedavno ste sa Žan-Polom Gotjeom prisustvovali dobrotvornoj gala večeri u Parizu. Izgleda  da voli naše manekene, budući da rado sarađuje sa Andrejom Pejićem?
- Andrej je divan momak, a Gotje je jedan od najboljih ljudi u modnom biznisu. Često idemo zajedno u bioskop, a kada sam u Parizu, pozove me i na modne  manifestacije. Posle revija često odemo skupa na večeru ili u klub da proslavimo uspeh, ali moram da naglasim da, iako su mnogi dizajneri stariji od mene, duže izdrže u noćnom provodu od mene, obično ja prva odlazim kući.
Na šta ste usredsređeni što se posla tiče, imate li neispunjenih želja? Mnoge manekenke sanjaju o „Victoria's Secret“.
- Budući da svaki dan treniram, razmišljam o tome kako bih mogla da radim revije veša, mada to nije u planu mojih agenata. Radimo na komercijalnim poslovima u kojima reklamiram kozmetičke proizvode, preparate za kosu i šminku. Volela bih da budem zaštitno lice za neki parfem, to bi bilo dobro za moje finansije, a i za karijeru. To su dobri projekti.
Kupujete li firmirane stvari?
- Firmirane stvari su kvalitetnije, ali moramo uzeti u obzir da živimo u Srbiji. Zbog toga  markiranu garderobu kombinujem sa manje skupim stvarima.

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Miša Obradović 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin