Badnje veče u kući Tamare Vučić: Ispoštovala najvažniji običaj koji simbolizuje plodnost

Badnje veče u kući Tamare Vučić: Ispoštovala najvažniji običaj koji simbolizuje plodnost

Autor: | 06/01/2024

0

Badnje veče u kući Tamare Vučić spremno! Prva dama Srbije spremila je prazničnu trpezu za porodicu, a može se slobodno reći da je Tamara ispoštovala jedan od najvažnijih običaja.

Naime, kako smo mogli da vidimo na fotografiji koju je objavila na društvenoj mreži Instagram, na prazničnom stolu našao se Badnjak, suvo voće, jabuke, posni kolači i božićna pšenica koja je jedna od najvažnijih prazničnih stavki.

Instagram

 

Prema predanju, gajenje božićne pšenice počelo je zbog roditelja Isusa Hrista.

Naime, Marija i Josif su, bežeći od Irodove vojske, sreli poljoprivrednika koji je sejao pšenicu, a Marija ga je zamolila da vojnicima kaže da su oni već prošli.

Kada su se vojnici pojavili, desilo se, kažu vernici, čudo – pšenica koja inače raste mesecima odmah je izurasla i sakrila ih, a vojnici su poverovali da su oni koje gone odavno otišli, pa su odustali od potrage. 

Pročitajte: Običaji naših predaka - Badnji dan je pun rituala i verovanja

Iako je prelep praznični ukras na trpezi, božićna pšenica ima i dublje, simbolično značenje – ona predstavlja plodnost, krug života, obnovu, prosperitet i uspešnu žetvu u novoj godini.

Podsetimo, Badnje veče predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje. 

Shutterstock

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs mirko tabašević

Pročitajte još

Najnovije vesti