Umro čuveni psihijatar Jovan Marić

Umro čuveni psihijatar Jovan Marić

Autor: | 14/11/2023

0

Čuveni psihijatar i seksolog, prof. dr Jovan Marić, preminuo je u 82. godini, a kolektiv Klinike za psihijatriju UKCS je objavio čitulju.

– S tugom i poštovanjem opraštamo se od našeg uvaženog profesora i bivšeg direktora. Neka mu je večna slava – navodi se u čitulji.

printscreen Politika

 

Podsetimo, Jovan Marić srpski je psihijatar, pisac, bivši profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomata.

U Bijeljini je završio srednju muzičku školu, instrument klavir i bio je gradski prvak u šahu. Majka mu je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Gracu, a otac na Pravnom fakultetu na Sorboni.

Pre Drugog svetskog rata njegov otac bio je narodni poslanik, 1945. godine je streljan kada je Marić imao tri godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine.

Pročitajte: Porodična drama teško bolesnog Jovana Marića, čuveni psihijatar ima samo jednu želju - Sine, molim te...

Tri godine je radio u bolnici u Bijeljini na hirurgiji kao asistent na operacijama i na ginekologiji. Bio je redovni profesor Medicinske etike i Psihijatrije na Medicinskom fakultetu, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

youtube printscreen

 

Bio je upravnik Dnevne klinike u Institutu za psihijatriju u Beogradu, autor više udžbenika i trilogije o Srbima.

Pružao je psihijatrijsko veštačenje na sudu i bio ambasador u Nigeriji od 2014. do 2016. godine kada je smenjen posle negativnog publiciteta tabloidnih medija.

Marić iza sebe ima tri braka i po jedno dete iz svakog. Prvu suprugu upoznao je u vreme dok je živeo u studentskom domu u Beogradu, a s njom je kasnije dobio ćerku Vojnu.

Iz drugog braka ima ćerku Joanu, a njegov treći brak bio je medijski propraćen. Sa 30 godina mlađom Danijelom, sa kojom je dobio sina Mateju, svojevremeno je javno razmenjivao uvrede. Do njihovog razvoda navodno je došlo zbog Danijeline nevere.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Youtube Screenshot

Pročitajte još