Preminuo Toni Benet: Legendarni pevač se godinama borio sa Alchajmerom

Preminuo Toni Benet: Legendarni pevač se godinama borio sa Alchajmerom

Autor: | 21/07/2023

0

Legendarni pop i džez pevač Toni Benet, poznat po nastupima sa vrhunskim izvođačima, od Frenka Sinatre do Lejdi Gage, preminuo je u 96. godini.

Frazer Harrison/Getty Images

 
 

Toni Benet prodao je milione ploča širom sveta i osvojio 20 Gremija, uključujući i nagradu za životno delo.

Jedan od poslednjih velikih američkih pevača prvi album objavio je 1952. godine, kada je bio u srednjim dvadesetim i od tada je suvereno vladao top listama u SAD u svakoj narednoj deceniji svog života.

Pročitajte: Otkriven pravi uzrok smrti Tine Tarner - Svi su mislili da je u pitanju teška bolest, a ovo je ISTINA

Benetu je 2016. dijagnostikovana Alchajmerova bolest. Ipak, odlikovao ga je pozitivan stav i želja da se ne preda. Govorio je : „Život je dar, čak i sa Alchajmerovom bolešću“.

Scott Gries/Getty Images

 

Zajedno sa Lejdi Gagom nastupao je i u podmaklom stadijumu bolesti.

Fred Aster ili Pablo Pikaso radili su do poslednjeg dana, nisu ni pomišljali na penziju. Isto je sa mnom - govorio je svojevremeno Benet. Ali, za razliku od pomenutih, legendarni američki pevač bio je prinuđen da se pre godinu dana penzioniše.

– Ako si kreativan, što si stariji, to imaš više posla – govorio je Toni.

Životna priča Tonija Beneta od koje zastaje dah

Antonio Dominik Benedeto rođen je 3. avgusta 1926. godine u njujorškom Kvinsu, u porodici italijanskih emigranata. Slušajući Džudi Garland, Binga Krozbija i Luisa Armstronga bio je totalno opčinjen i poželeo da se i sam, poput svojih idola, nađe na sceni.

Pročitajte: U 118. godini preminula najstarija žena na svetu - Svakog jutra ustajala je tačno u sedam i...

Još kao dečak, sa svega 13 godina, zabavljao je posetioce italijanskih restorana u Kvinsu. Ali, trebalo je preživeti u surovom Njujorku, pa je radio sve i svašta. Pored ostalog, jedno vreme bio je i potrčko u čuvenoj novinskoj agenciji Asošijeted pres.

Profimedia

 

San o uspešnoj muzičkoj karijeri prekinuo je Drugi svetski rat. I Toni Benet pridružuje se vojsci. Bio je deo američkih snaga koje su se 1944. godine borile u Francuskoj i Nemačkoj. Nekoliko puta izbegao je sigurnu smrt, a kako je jednom rekao, bio je „na prvoj liniji pakla“.

Po povratku u Ameriku 1946. godine uspeo je konačno da dobije diskografski ugovor koji je toliko priželjkivao. Prvi hit po kojem je upamćen je balada „Because of You“. Na početku karijere muzički producenti su ga upozoravali da ni slučajno ne pokušava da imitira Frenka Sinatru, koju će mu kasnije postati veliki prijatelj. 

– Bio je deset godina stariji od mene i svi su mi pričali da ume da bude nezgodan. Ali, prva stvar koju mi je rekao bila je: „Šta ima, klinjo?“ – prisetio se svojevremeno Benet.

Od tada postaju prijatelji, pevali su zajedno, a i sam Sinatra je 1965. godine izjavio da je Toni Benet za njega najbolji pevač.

– Dirnut sam kad ga slušam kako peva – rekao je Sinatra. Umetničku školu u Njujorku koja nosi ime slavnog pevača i glumca upravo je osnovao i otvorio Benet.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Jo Hale/Getty Images

Pročitajte još

Najnovije vesti