Veri je napisao najlepšu pesmu: Ovo je jedina fotografija Matije Bećkovića sa suprugom i ćerkama koja je dospela u javnost FOTO

Veri je napisao najlepšu pesmu: Ovo je jedina fotografija Matije Bećkovića sa suprugom i ćerkama koja je dospela u javnost FOTO

Autor: | 22/03/2023

0

Supruga Matije Bećkovića bila je čuvena Vera Pavladoljska

Vera Pavladoljska je moja prva poema, i moja prva ljubav. I ne znam baš mnogo onih koji su se oženili svojom prvom ljubavlju. Pomešali su se život i poezija. A poezija je moj život, i moja prva i poslednja ljubav, rekao je jednom prilikom akademik Matija Bećković o pesmi koja je ušla u anale naše književnosti.

Pročitajte: Da li ste znali da Olja Bećković ima sestru, i to bliznakinju - Privilegija je što ne moraš da tražiš svoj drugi deo

ATA Images

 

Žena poetskog imena rođena je 1941. godine u Kragujevcu, ali se već u ranom detinjstvu sa roditeljima preselila u Valjevo. Otac joj je bio Rus, Aleksej, a majka Kragujevčanka Jelena Korać.

U vreme gimnazijskog školovanja, sada već davne 1959. godine, Vera Pavladoljska je na valjevskom korzou srela dve godine starijeg Matiju. On je njihov susret opisao sledećim rečima:

- Kad sam je drugi put video, rekao sam: “Eno moje poezije kako prelazi ulicu”.

Pročitajte: Ovo je sin Olje Bećković - Lukin život obeležila je stravična tragedija FOTO

ATA Images

 

Prva knjiga Matije Bećkovića, nazvana po poemi koja će ga proslaviti, štampana je 1962. godine. Pesnikova inspiracija skoro da nije mogla da poveruje da su ljubavne reči namenjene baš njoj pa je, dok je čitala pesmu, pitala Matiju na koga je mislio dok je pisao.

Vera i Matija proveli su zajedno četiri decenije, a njihove ćerke Olja i Ljudmila dobile su imena po stihovima Majakovskog: „Recite sestrama Ljudi i Olji.”

Pročitajte: U 35. godini ostala je udovica - On je bio suprug Olje Bećković FOTO

Privatna arhiva

 

Supruga Matije Bećkovića preminula je 1998. godine u Beogradu, ali su za sva vremena ostali zabeleženi stihovi:

„Lukavica je htela da me nadlukavi, punio se mesec u avgustu kao lokva, ispaljivane pune duge preko jezera i glava, na radilištima u rudnicima boksita. Ubeđivao sam nepoznate ljude i tvoje ime, Vera Pavladoljska.”

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs ATA Images

Pročitajte još

Najnovije vesti