Preminuo modni kreator Pako Raban: Tvrdio je da je poznavao Isusa, ubio Tutankamona i tri puta video Boga

Preminuo modni kreator Pako Raban: Tvrdio je da je poznavao Isusa, ubio Tutankamona i tri puta video Boga

Autor: | 03/02/2023

0

Modni kreator Pako Raban preminuo je danas u 89. godini.

Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Fransisko Rabaneda Kuervo, poznatiji pod umetničkim imenom Pako Raban, bio je španski modni kreator baskijskog porekla. Rođen je 18. februara 1934. godine u gradu Pasaija.

Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka bila je glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji. Zbog Španskog građanskog rata preselili su se u Pariz 1937. godine.

Pročitajte: Preminula Sreda iz Porodice Adams - Glumica doživela moždani udar

Keystone / Getty Images

 

Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za „Dior“ i „Živanši“, kao i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine. Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio vanvremenske kreacije.

Pročitajte: Otkriven uzrok smrti jedne od najlepših žena sveta - Niko nije znao da je teško bolesna

Profimedia

 

Pako Raban bio je poznat i kao veliki ekscentrik. Tvrdio je da je proživeo nekoliko života, da je poznavao Isusa, tri puta video Boga, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona, kao i da mu je duša stara 75.000 godina.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Profimedia

Najnovije vesti